Temmuz ayı boyunca yeni tip koronavirüs vakaları dünya genelinde yüzde 80 artmıştı. Uzmanlar bu artışın Delta varyantı kaynaklı olduğunu açıklamıştı. DSÖ, Kovid-19’un Delta varyantı hakkında yeni açıklamalarda bulundu. Bu varyantın dünyanın 6 bölgesinden 5’inde görüldüğü belirtildi. Peki Delta varyantı nedir? Delta varyantı hangi ülkelerde görüldü? Bugüne kadar koronavirüste kaç tane varyant görüldü? Tüm detaylar haberimizde…
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), İsviçre’nin Cenevre kentinde bulunan merkezinde video konferans yoluyla basın toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıda DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom, Kovid-19 vakalarının yeniden tırmanışa geçtiğini söyledi. Ghebreyesus, ‘Ortalama olarak, DSÖ’nün altı bölgesinin beşinde enfeksiyonlar son dört hafta içinde yüzde 80 arttı veya neredeyse iki katına çıktı. Afrika’da ölümler aynı dönemde yüzde 80 arttı. Bu artışın büyük bir kısmı, şu anda en az 132 ülkede tespit edilen yüksek oranda bulaşıcı Delta varyantından kaynaklanıyor’ dedi.
Koronavirüsün hayatımıza girdiği andan itibaren sürekli değişime uğradığını belirten Ghebreyesus, mutasyonlarım devam edeceğini ekledi. DSÖ Acil Durumlar Programı Direktörü Mike Ryan ise şöyle konuştu: ‘Şu anda DSÖ tarafından onaylanan aşıların tümü ciddi hastalık ve hastaneye yatışlara karşı önemli koruma sağlıyor.’
DSÖ, koronavirüse karşı öncelikle 31 Aralık 2020 tarihinde Pfizer-BioNTech firmasının ürettiği aşıyı kabul etmişti. Daha sonra Oxford-AstraZeneca aşısı, AstraZeneca’nın aşı üreticisi Hindistan Serum Enstitüsünün (SII) ürettiği aşı, Astra ZenecaBio (Güney Kore), Moderna, Janssen ve Çin’in Sinopharm firmasının ürettiği aşılara acil kullanım onayı vermişti. Son olarak örgüt, Çin’in geliştirdiği yeni Sinovac aşısının acil kullanımına onay verdi.
Kovid-19 salgınında virüsün ülkelerde uğradığı mutasyonlar en büyük sorunlardan biri. DSÖ bugüne kadar virüsün 4 varyantının tespit edildiğini açıkladı ve salgın yayıldığı sürece daha fazla varyantın ortaya çıkacağı uyarısında bulundu. 2020’nin kış ayında ortaya çıkan koronavirüsün İngiltere mutasyonunun 2021 yılının bahar ayında oluşan Hindistan varyantısalgınla mücadelenin tüm seyrini değiştirdi.
Koronavirüsün asıl belirtileri yüksek ateş, yeni ve sürekli öksürük ile tat ve koku kaybı şeklinde ortaya çıkıyordu. Delta varyantında ise baş ağrısı, burun akıntısı ve boğaz ağrısı ile kendini gösteriyor. Bu belirtiler gençlerde ağır bir soğuk algınlığı şeklinde ortaya çıkıyor. Uzmanlar, bu belirtiler gösteren kişilerin acilen test yaptırmalarını öneriyor.
Delta varyantı hakkında araştırmalar yapan Zoe Covid Semptom Grubu’nun başkanı Dr. Tim Spector, mayıs ayından beri koronavirüsün ilk zamanlardaki belirtilerine çok nadir rastlanıldığını söylüyor. Dr. Spector, ‘Bu varyant çok farklı çalışıyor, belirtilerdeki değişiklikler nedeniyle insanların Kovid-19'dan şüphelenmeyip yalnızca grip olduklarını zannediyor. Bu nedenle test ya da izolasyon seçeneklerini eleyip virüsü bulaştırmaya devam ediyorlar. Yaş gençleştikçe belirtiler de daha hafif seyrediyor. Koku ve tat kaybı yine de belirtilerde üst sıralarda yer alıyor’ diyor.