DSÖ, kuş gribi virüsü nedeniyle ilk ölümcül vakayı doğruladı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Meksika'da kuş gribinin bir alt türü olan A(H5N2) virüsünün neden olduğu ilk ölümcül vakayı doğruladı. DSÖ tarafından yapılan açıklamada, Meksika sağlık makamlarının bu vakayı DSÖ'ye bildirdiği belirtildi.

06.06.2024-11:23 - (Son Güncelleme: 06.06.2024-11:47) DSÖ,  kuş gribi virüsü nedeniyle ilk ölümcül vakayı doğruladı

Meksika'da bir eyalette tespit edilen ve A(H5N2) virüsü ile enfekte olduğu doğrulanan kişinin hayatını kaybettiği açıklandı. Bu, dünya genelinde laboratuvar tarafından doğrulanmış ve insanda görülen ilk A(H5N2) vakası olarak kayıtlara geçti.

Enfeksiyonun Kaynağı Bilinmiyor

Meksika'da ilk kez bir insanda A(H5N2) virüsü enfeksiyonu görülmesi üzerine yetkililer, enfeksiyonun kaynağının henüz bilinmediğini ifade etti. Ancak, Meksika'daki kümes hayvanlarında A(H5N2) virüsünün daha önce rapor edildiği biliniyor.

DSÖ Genel Direktörü'nden Uyarı

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, yaptığı açıklamada, "Hazır olun yeni pandemi geliyor ve bu sadece an meselesi" ifadeleriyle küresel bir pandeminin olası risklerine dikkat çekti.

Halk Sağlığı Üzerindeki Etkisi

DSÖ'nün açıklamasında, Uluslararası Sağlık Tüzüğü'ne göre yeni bir tür olan A(H5N2) virüsünün neden olduğu insan enfeksiyonunun halk sağlığı üzerinde yüksek etki potansiyeline sahip olduğu vurgulandı. Ancak mevcut bilgilere dayanarak DSÖ, bu virüsün genel nüfusa yönelik mevcut riskini 'düşük' olarak değerlendiriyor.


Öne Çıkan Noktalar:

  • İlk Ölümcül Vaka: Meksika'da A(H5N2) virüsünden kaynaklanan ilk ölüm doğrulandı.
  • Enfeksiyon Kaynağı: Enfeksiyonun kaynağı henüz bilinmiyor, ancak Meksika'da kümes hayvanlarında bu virüsün varlığı daha önce rapor edilmişti.
  • DSÖ Uyarısı: DSÖ Genel Direktörü, yeni bir pandeminin kapıda olabileceği konusunda uyarıda bulundu.
  • Risk Değerlendirmesi: DSÖ, A(H5N2) virüsünün genel nüfusa yönelik mevcut riskini 'düşük' olarak değerlendiriyor, ancak virüsün halk sağlığı üzerindeki potansiyel etkisi yüksek.

Bu gelişmeler, küresel sağlık otoritelerini ve kamuoyunu olası bir salgın konusunda daha dikkatli olmaya çağırıyor. DSÖ ve yerel sağlık yetkilileri, virüsün yayılmasını önlemek için gerekli önlemleri almaya devam ediyor.

Ceren Pekşen
cerenpeksen@haber365.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal