DSÖ: ‘Bu Son Salgın Olmayacak'

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, koronavirüs (Covid-19) salgınının son salgın olmayacağını belirterek, gelecekteki salgınların önüne geçilebilmesi için ‘doğru siyasi ve finansal yatırımlar’ yapılması gerektiğini söyledi.

15.09.2020-14:46 - (Son Güncelleme: 15.09.2020-15:37) DSÖ: ‘Bu Son Salgın Olmayacak'

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, DSÖ ve Dünya Bankasının ortak kurumu olan Küresel Hazırlık İzleme Kurulu'nun (GPMB), koronavirüs salgınının izleme raporunun açıklandığı etkinlikte konuştu.

Yaşanan salgının, dünyanın birçok ülkesinde sağlık sistemleri, ekonomiler ve toplumları altüst ettiğinin altını çizen Ghebreyesus, aynı zamanda salgının birçok vatandaşın yaşamına ve geçim kaynaklarına mal olduğuna dikkatleri çekti.

Ghebreyesus, ‘Gelişmiş sağlık sistemlerine ve güçlü ekonomilere sahip ülkeler bile bunalmış durumda ancak başarılı olan ülkelerin çoğu SARS, MERS, H1N1, Ebola ve diğerleri gibi önceki salgınlardan ders almış olanlar’ dedi.

Bu ne en son salgın ne de en son küresel acil sağlık durumu olmayacak diyen Ghebreyesus, gelecek yıllarda yaşanacak olan salgınların önüne geçilebilmesi için ‘doğru siyasi ve finansal yatırımlar’ yapılması çağrısında bulundu. Ghebreyesus, bu sayede gelecek nesillerin salgın tehlikelerinden korunabileceğini söyledi.

‘TEDBİR ALINMADAN GEÇEN HER GÜN FELAKETİN HABERCİSİ’

Ghebreyesus, tedbir alınmadan geçen her günün yeni bir hastalık, iklim değişliği ya da doğa felaketinin habercisi olduğu görüşünü savunarak, şu ifadeleri kullandı:

‘Bir sonraki acil sağlık durumunun ne olacağını bilmiyoruz ama bunun geleceğini biliyoruz. Hazırlıklı olmalıyız. Bu korku tellallığı değil, bir eylem çağrısıdır. Tüm bu zorlukların üstesinden gelmek için gerekli araçlara ve bilgi birikimine sahibiz. Bu küresel tehditlerle ancak birlikte dayanışma içinde ve uzun vadeli iş birliğiyle mücadele edebiliriz.’

2020'nin tüm insanlık için bir "uyarı işareti" olduğunu belirten Ghebreyesus, "Covid-19 salgını insanlık için korkunç bir maliyet oluşturdu. Bunlar zor kazanılan derslerdi. Onlardan öğrenmeliyiz ve daha iyi (dünya) inşa etmeliyiz." diye konuştu.

GPMB'DEN TÜM DÜNYAYA EYLEM ÇAĞRISI

Bunun yanı sıra, GPMB'den yapılan yazılı açıklamada, Kurul'un geçen yıl açıklanan raporunda, dünyanın dört bir yanına yayılan, milyonlarca insanın ölümüne neden olan, ekonomileri bozan ve ulusal güvenliği istikrarsızlaştıran ölümcül bir salgının gerçek olasılığına karşı dünyanın hazırlıksız bir konumda olduğu konusunda uyarıda bulunulduğu hatırlatıldı.

Kurul, geçmişte küresel sağlık krizlerine verilen tepkiyi karakterize eden ‘panik’ ve ‘ihmal döngüsünü’ kırmak için acil eylem çağrısında bulundu.

GPMB'nin yeni raporunda da koronavirüs salgınına karşı gösterilen küresel mücadele sert bir şekilde eleştirildi.

Dünyanın pandemiyi engellemede toplu bir başarısızlığa imza attığı ileri sürülen raporda, ‘Pek çok ülkede liderler bilime, kanıta ve en iyi uygulamaya dayalı erken karar verici eylemlerde bulunmakta zorlandılar. Liderlerin bu hesap verebilirlik eksikliği, (salgına) müdahale çabalarını engelleyen derin ve derinleşen bir güven açığına yol açtı’ ifadelerine yer verildi.

GPMB'nin eş başkanı Elhadj As Sy ise rapora ilişkin, ‘Kovid-19 salgınına karşı mücadelede şeffaflık ve hesap verebilirlik şarttır. Güven, daha iyi sağlık sistemleri için hükümet-topluluk ilişkilerinin temelidir ancak bu güven, hükümetler ve liderler taahhütlerini yerine getirmediğinde dağılır’ dedi.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal