14.07.2022-16:41 (Son Güncelleme:14.07.2022-14:12)


1

Drakula böcekleri

Drakula böcekleri

Trabzon'da bahçelerin, fındık ağaçlarının dallarının kurumasına sebebiyet veren, 'Drakula' olarak adlandırılan 'Turunçgil Uzun Antenli Teke Böceği'nin sardığı 2 bin 400 dekar alandaki fındık bahçelerindeki ağaçlar sökülmeye başlandı. İlçede bulunan 7 mahalle karantina altına alınırken, köklerinden sökülen fındık ağaçları ise bahçelerde yakılıyor. Maçka Belediye Başkanı Koray Koçhan, böcek istilasına ilişkin açıklamalarda bulunarak, koronavirüsten daha hızlı yayıldığını ve mücadelenin doğru şekilde yapılmaması taktirde fındığın sonunun gelebileceğini söyledi.



2

Fındık bahçelerinde görülüyor

Fındık bahçelerinde görülüyor

Trabzon'un Maçka ilçesinde bazı fındık bahçelerinde ve ağaçlarda bölgede nadir görülen bir böcek türü ile karşılaşıldı. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ekipleri tarafından çeşitli incelemeler başlatıldı.



3

Süs bitkilerinden geliyor

Süs bitkilerinden geliyor

İstanbul'dan Trabzon'a süs bitkilerinin içerisinden geldiği tahmin edilen ve fındık dallarının kurumasına neden olduğu saptanan böceğin tespiti için uzman ekiplerden yardım istendi. Yapılan çalışmalar sonucunda böceğin ‘Drakula’ lakaplı 'Turunçgil Uzun Antenli Böcek' olduğu kanısına varıldı.



4

İtalya'dan İstanbul'a Daha Sonra da Trabzon'a

İtalya'dan İstanbul'a Daha Sonra da Trabzon'a

Böceğin İtalya'dan İstanbul'a, daha sonrada Trabzon’un Maçka ilçesine geldiği ihtimali üzerinde durulmakta. İlçede bulunan 7 mahalle ise karantinaya alınırken böceğin yayıldığı belirlenen 2 bin 400 dekar fındık bahçesinde ağaçların köklerinden sökülme işlemine başlandı. Sökülen fındık ağaçlarıysa bahçelerde yakılarak imha ediliyor.



5

Oyuklar açıp, dalları kurutuyor

Oyuklar açıp, dalları kurutuyor

Böcek son günlerde, Akçaabat ve Ortahisar ilçelerine yakın olan Mağmat boğazı mevkiinde bazı fındık bahçelerinde ve tarım arazilerinde görülmeye başlandı. Hızla yayılan ve biyolojik mücadelenin devam ettiği böcek, kök kısmına yakın noktalardan oyuklar açarak larvalarını bıraktığı fındık dallarının kısa sürede kurumasına neden oluyor.



6

Üreticiye tazminat desteği

Üreticiye tazminat desteği

Turunçgil Uzun Antenli Böcek ile mücadelede Cumhurbaşkanlığı tarafından yayımlanan kararname ile fındık üreticilerine tazminat verme kararı alındı. 24 Ekim 2019 tarihli Resmi gazetede yayımlanan kararda, Maçka ilçesinde 4 mahallede fındık üreticilerine tazminat ödemesi yapılacak.



7

Ödenek verilecek

Ödenek verilecek

Kararnamede, ‘Karantina zararlısı olan ve ilçemiz fındık bahçelerinde zarar veren Turunçgil uzun antenli böceği ile bulaşık alanlarda mücadele için eradikasyon (fındık bahçelerinin sökümü) yapan üreticilerimize 4 yıl ürün kaybını karşılamak amacıyla oluşturulacak komisyonun belirleyeceği rekolte üzerinden kilogram başına 15 TL tazminat ödemesi yapılacaktır’ ifadelerine yer verildi. Kararnamede aynı zamanda, bölgede fındık bahçelerinde zararlı böcekle mücadele kapsamında, söküm işlemi yapacak olan üreticilere, ödenek verileceği bilgisi de yer alıyor.



8

‘Söküm işlemini biz yapıyoruz’

‘Söküm işlemini biz yapıyoruz’

Maçka Belediye Başkanı Koray Koçhan, drakula böceğiyle mücadele işlemlerinin titizlikle yerine getirilmesi gerektiğini ifade ederek, ‘Şu anda koronavirüs insanlık için ne ise drakula böceği de fındık için aynı şeyi ifade ediyor. Koronavirüsten daha hızlı yayılıyor drakula böceği tehlikesi. Bu anlamda cumhurbaşkanımızın öncülüğünde Tarım Bakanlığımız, Ziraat Odası ve Tarım Müdürlüğümüz olmak üzere çalışmalara başlandı. 7 mahalle karantina bölgesi ilan edildi. Bölgede bulunan bu salgını durdurabilmek için fındık bahçelerinde sökme ve yakma işlemlerini yapıyoruz.



9

2400 dekarlık bir alan

2400 dekarlık bir alan

İlçemizde 2 bin 400 dekarlık bir alanda görüldü. Bunu bir an önce bu alanda tutup bertaraf etmek zorundayız. Aksi taktirde ilçemizden bölgeye hızlı bir şekilde yayılıp fındığı yok edecektir. Bu böcek ilk çıktığı zaman mücadele kapsamında yapılan işlemler için üretici söküm işlemini kendi imkânları ile yaptıktan sonra teşvikten faydalanabiliyordu. Bu kapsamda vatandaşın bunu doğru bir şekilde kendi kendine sökemediğini fark ederek devreye biz girdik. Şimdi vatandaştan hiçbir ücret talep etmeden söküm işlemini belediyemiz ve ilçe ziraat odası ile birlikte biz yapacağız’ şeklinde konuştu.



10

‘Üreticinin zararı karşılanacak’

‘Üreticinin zararı karşılanacak’

Üreticinin maddi anlamda hiçbir zarara uğramadığını belirten Maçka Ziraat Odası Başkanı Ogün Oğuz ise, ‘Şubat ayı sonuna kadar söküm işlemlerini tamamlayacak şekilde çalışmalara başladık. Bu zararlı böcek ilk çıktığı zaman 385 dönümde yer alıyordu ama şimdi 2 bin 400 dönüme kadar yayılmış durumda. Geçen yıl bakanlığın yapmış olduğu ıslah çalışmalarına vatandaş eşlik etmedi. Ama bu yıl işlemler tamamen bizim tarafımızdan yapılıyor. Bu şekilde ıslah çalışmasını tamamlayıp bu böcekten tamamen kurtulacağız’ diye konuştu.

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR