Dozu 75 Bin Lira Olan Kanser İlacını Ücretsiz alabilecek

Böbrek kanseri olan A.U., her ay düzenli olarak 3 doz vurulması gereken kanser ilacı için SGK'ya açtığı davayı kazandı. Mahkeme Aylık tek dozu 75 bin lira olan ilacın ücretinin SGK tarafından karşılanması yönünde karar verdi.

27.08.2024-16:58 - (Son Güncelleme: 27.08.2024-16:58) Dozu 75 Bin Lira Olan Kanser İlacını Ücretsiz alabilecek

Kanser hastalarının yaşadığı mağduriyet bitmiyor

Adana'da yaşayan ve 5 yıldır böbrek kanseri ile mücadele eden A.U., iyileşmesi için her ay düzenli olarak kullanması gereken 3 dozluk Opdivo isimli kanser ilacını yetersiz maddi imkanlara sahip olması nedeniyle kullanamıyor. Erkek hasta A.U., bu durumun sona ermesi maksadıyla avukatı Büşra Kanat aracılığıyla ilacın SGK tarafından ücretsiz karşılanması için 5 Haziran 2024'te ''kurum işleminin iptali istemli'' dava açtı.

Mahkeme Hastadan Yana Karar Verdi

Açılan davada mahkeme hakimi ara kararında, kanser hastası A.U.'nun ilacının SGK tarafından kesintisiz ve eksiksiz bir şekilde karşılanması yönünde karar verdi. Kararda, davacının mevcut hastalığı sebebiyle kullanmak zorunda kaldığı ilacın ücretinin SGK tarafından karşılanmasına ilişkin karar verildiği belirtildi.


Sosyal Devlet İlkesi Dikkate Alındı

“Dosya içeriğine ve davacı vekilinin sunmuş olduğu rapor içeriğine göre; davacının mevcut hastalığı nedeniyle ‘nivolumab etken maddeli Opdivo’ isimli ilacı kullanmak zorunda olduğu, davacının tespit edilen kanser teşhisi nedeni ile hastane kayıtlarında ‘nivolumab etken maddeli Opdivo’ isimli ilacı kullanmasının uygun görüldüğü, 6 Haziran 2024 tarihli heyet raporu düzenlendiği, raporda; ilacın hasta açısından hayati öneme haiz olduğu anlaşılmakla yasada belirtilen gecikme sebebiyle bir sakıncanın veya ciddi bir zararın doğacağından endişe edilmesi halinin gerçekleştiğinin kabulü gerekmekte olup, dava dilekçesi ve dosya içeriğinde dava sonucunda haklı çıkma ihtimali de bulunduğundan Anayasa’daki ‘Sosyal Devlet İlkesi’ de dikkate alınarak davacının ihtiyati tedbir talebinin teminatsız olarak kabulü ile davacının tedavisinde kullanılması önerilen ‘nivolumab etken maddeli Opdivo’ isimli ilacın ücretinin 6 Haziran 2024 ile 6 Aralık 2024 tarihleri arasında tedbiren SGK tarafından kesintisiz tam ve eksiksiz olarak karşılanmasına karar vermek gerekmiştir.”


Damla Eroğlu
damlaeroglu@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal