Down sendromu nedir? 21 Mart Dünya Down Sendromlular Farkındalık Günü nedir?

Birleşmiş Milletler tarafından toplumlarda farkındalık yaratılması amacıyla 21 Mart gününü resmi olarak 'Dünya Down Sendromu Günü' olarak tanıttı. Pek, Down sendromu nedir? 21 Mart Dünya Down Sendromlular Farkındalık Günü nedir? İşte merak edilen soruların detaylı yanıtları..

21.03.2022-11:10 - (Son Güncelleme: 21.03.2022-11:11) Down sendromu nedir? 21 Mart Dünya Down Sendromlular Farkındalık Günü nedir?

10 Kasım 2011 tarihinde Birleşmiş Milletler'in verdiği bir karar doğrultusunda 21 Mart tarihini dünya genelinde 'Dünya Down Sendromu Günü' olarak tanıtılmıştı. O günden bu yana her yıl 21 Mart tarihinde etkinlikler yapılırken Down sendromuna karşı farkındalık gerçekleştirilir.

Down sendromu nedir?

Down sendromu nedir?

İnsan vücudu 23 anneden 23 babadan olmak üzere toplam 46 kromozomdan meydana gelir. Down Sendromu ise toplamda olması gereken 46 hücrenin yerine bir fazla olarak 47 sayısına ulaşmasıyla meydana gelir. Down Sendrom’unun oluşması ise 21. kromozomun 2 yerine 3 adet olduğunun ortaya çıkmasıyla anlaşılır. Bu nedenle Down Sendromu'nda toplam kromozom sayısı 46 değil 47 olarak sayılır.

Down Sendromlu olarak doğan çocuklardaki bazı fiziksel özellikler ise ilk başta çekik gözlü olmalarıdır. Basık buruna ve kısa parmaklara sahip olan bireyler aynı zamanda kıvrık serçe parmağa ve avuçlarının içindeki tek çizgiye sahiptirler. Enseleri normalinden biraz kalın olan Down Sendromlu bebekler bazı istisnalar olmasıyla birlikte yaşıtlarına göre daha yavaş büyürler. Zihinsel olarak gelişimleri ise yine yaşıtlarına göre geriden gelir. 

Down sendromu nedir?

Aralarında çok fazla başarılı olan çocuklarında yer aldığı Down Sendromunda farkındalık ile birlikte düzenli disiplin ve iyi bir eğitim programı onlar açısından en önemli faktördür. Yaşıtlarına göre daha kısa boylu olan Down Sendromlu çocuklar, şayet doğru beslenme alışkanlığı ile tanıştırılamazlarsa ilerleyen yaşlarda kilo kaybı problemi yaşayabilir.

21 Mart Dünya Down Sendromlular Farkındalık Günü nedir? 

21 Mart Dünya Down Sendromlular Farkındalık Günü nedir?

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından alınan bir kararla 2011 yılından beri ger 21 Mart Dünya Down Sendromu Günü' olarak tanıtır. Toplumda farkındalık oluşturmak amacıyla 21 Mart'ın özel gün olarak tanıtılmasının tek bir anlamı vardır. Bu da Down Sendromlu çocukların 21. kromozomlarında 2 yerine 3 adet olması takvimlerde 21 ve 3 rakamını özel olarak gösteriyor. Bu nedenle BM, genetik farklılığa vurgu yapması bakımından farkındalık günü kararı alırken bu detay doğrultusunda karar veriyor.

YORUM YAZ..
Modal