Dostluk bilekliği yapıp hem kendisi hem yakın arkadaşına hediye etmek isteyen insanlar internet üzerinden merakla dostluk bilekliğinin nasıl yapılacağını araştırıyor. Peki dostluk bilekliği nasıl yapılır? Aşama aşama dostluk bilekliği yapımı ile ilgili tüm detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.
Dostluk bilekliği nasıl yapılır
Dostluk bilekliği yapmak için izlenmesi gereken aşamalar şu şekildedir;
İlk aşamalar
-İlk olarak birkaç farklı renk olacak şekilde nakış ipliği alınması gerekir. Sayısının üçten fazla olması gerekmektedir, istenilen kadar iplik kullanılabilir. Tek renk nakış ipliği kullanılırsa bilekliğe desen yapılamaz. İnce bir bileklik yapmak isteniyorsa dört ya da altı adet tel iplik yeterli olur fakat 6 ya da 10 tellik iplik ile yapılırsa daha kalın bir bileklik yapılır. Çok çeşit iplik kullanmak o kadar geniş bileklik anlamına gelir.
-İkinci aşama olarak ilk seçilen iplik parmak ucu ile omuz arasındaki mesafeden biraz daha uzun olmak şartıyla ölçülüp kesilmelidir. Bu şekilde bileklik bileği saracak ve desen oluşturulacak kadar bir iplik elde edilecek. İplik gerektiğinden uzun olursa sorun olmaz, kesilebilir. Bu sebeple kısa olmasındansa ipliğin daha uzun olması tercih edilmelidir.
-Üçüncü adımda ilk kesilen iplik göz önünde bulundurularak diğer iplikler de ölçülür ve ilk iplikle aynı boyda olduğu zaman kesilir.
-Dördüncü aşamada seçilen ipliklere düğüm atılarak sağlam bir yüzeye tutturulması gerekir. Bileklik pantolona, yastığa ya da zarar vermeyecek başka bir sabit yüzeye tutturulabilir. Sağlam bir yüzey bulunmadığı takdirde bir ucu ayak parmağına bağlanılabilir. İplikler bir yüzeye bantlanabileceği gibi bir çekmece rafına da sıkıştırılabilir. Fakat iplikleri raptiye yardımıyla sabitlemek bantlamaktan daha iyi biz çözümdür çünkü bilekliğin sabitlenen yüzeyden kaymasını engeller.
-Beşinci aşamada iplikler tek tek ayrılarak yayılır. Düğümleme işlemine başlamadan önce iplikleri düzgünce ayırmak gerekir ki istenilen sıra elde edilebilsin. Bileklik düğümlenen uçtan daha kalın olmaması için ipliklerin çok fazla birbiri üstüne gelmemesi gerekir.
-Bilekliğin yapılış aşamasında altıncı adımda ise ilk iplik ikinci ipliğin üzerinden geçirilerek düğüm atılır. Bu aşamayı doğru tamamlayabilmek için basit ilmek düğümü kullanılmalıdır. Basit ilmek düğümü şu şekilde yapılır; ilk olarak ilk iplik ikinci ipliğin üstünden geçirilir, ilk ipliğin bir tarafı bir ilmek oluşturmaya yetecek kadar diğer tarafta bırakılır. İlk iplik ikinci ipliğin arkasına getirilir ve ilmeğin içinden çekilir. İlk iplik çekilirken sıkı tutulması gerekir, bu adım yapıldıktan sonra yapılan düğüm ikinci ipliğin üstüne çıkmış olur.
-Yedinci aşamada ise aynı iplikler kullanılır ve düğüm tekrarlanır. İlk iplik ile ikinci iplik kullanılarak düğüm atılır ve üçüncü ipliğe iki tane düğüm yapabilmek için ilk ipliğe ihtiyaç vardır. Aynı aşamalar takip edilerek dördüncü ve beşinci düğümler de elde edilir. Her iplikte iki düğüm olması gerekmektedir. İplikleri sert olarak çekmek gerekmektedir fakat fazla sert çekilmemesi gerekir. Tüm düğümlerin eşit sıkılıkta olması bilekliğin güzel gözükmesi açısından önemlidir. İlk iplik diğer tüm ipliklere bağlanana kadar düğümleme işlemi devam eder. Soldan sağa ilerlenir ve tüm ipliklerin düğümlenme işlemi bitirilir.
Bileklik düğüm desenleri
Bileklik düğüm desenlerine devam etmek için şu aşamalar izlenir;
-İlk aşamada düğümleme işlemi aynı şekilde devam edilerek sol iplikten başlanması gerekir. En sol iplik başlanan yeni düğümlerin ilk ipliği olur. Düğümleme işlemi bittiği zaman tüm ipliklerin sağ kısımda kalması ve her bir düğüme yeni renkle başlanması gerekir. En sol iplik çift düğüm tekniği uygulanarak tekrar edilir ve soldan sağa doğru ilerlenmesi gerekir.
-Bu düğümleme işlemine bileklik bileğe uygun uzunluğa gelene kadar devam edilmesi gerekir. Bilekliği kullanacak kişinin bileğinde denenmeli ve yan taraflardan iki parmak boşluk kalacak şekilde ayarlanmalıdır.
-Üçüncü adım olarak elde edilen bilekliğin iki ucu da düğümlenmelidir. Bilekliğin takılması için oluşturulan kısmın kısaltılmadığından emin olmak gerekir.
-Dördüncü aşamada eğer bileklik bileğe bol geliyorsa uçlarından makas yardımıyla kesilebilir.
-Bileklik yapımında beşinci aşamada bileğe takılan bilekliğin uçları birbirine bağlanarak bir düğüm atılır.
Bilekliğe boncuk eklemek
Elde ettiği bilekliğine boncuk ekleyerek daha güzel bir görüntü elde etmek isteyenler şu adımları izlemelidir;
-İlk aşamada bilekliğe bir örgü eklenir. Yan yana sıralanan farklı renkteki iplikler üçlü şekilde örülür.
-İkinci aşamada sağ kısımdaki iplik ortadaki iplik üstünden çapraz geçirilir, sol tarafta kalan iplik ise ortadaki ipliğin üstünden geçirilerek örgü oluşturmaya başlanır. Elde edilen örgü 2.5 cm veya daha kısa olacak şekilde olmalıdır.
-Üçüncü aşamada asıl büyük örgüye başlamadan önce yapılan örgüye bir düğüm atılır.
-Dördüncü adımda bilekliğin geride kalan kısmına da örgü yapılır. İstenen şekilde uzun yapıldıktan sonra bileklik basit bir örgü yardımıyla bitirilir.
-Beşinci ve son aşamada ise elde edilen bilekliğin uç kısmına istenilen şekil ya da boncuk eklenir. Bu şekilde bileklik tamamlanmış olur ve isteğe göre hediye edilir ya da satışa sunulabilir.
Bileklik yapımındaki ipuçları
Dostluk bilekliği yapılırken daha güzel ve düzenli bir bileklik elde edebilmek için bazı ipuçları vardır. Bu ipuçları şunlardır;
-Bileklik yapımında ipliği daha rahat hareket ettirebilmek için düğüm atılırken sıkıldığı zaman ipliklerin kopmaması için teller balmumu yardımıyla kaplanabilir. İplikler ilk olarak eski bir muma sürülebilir.
-Bilekliğin iplik renklerini dikkatli seçmek gerekmektedir. Seçilen her rengin bir şeyi sembolize etmesi sağlanabilir. Örneğin kırmızı iplik aşkı, sarı renk eğlenceyi temsil edebilir.
-Seçilen iplik renklerinin birbirine uyup uymadığını görebilmek için iplikler sırayla üst üste konularak bakılabilir.
-Atılan düğümlerin çok gevşek veya çok sıkı olmamasına dikkat edilmelidir. Çok sıkı yapılırsa iplikler kopabilir ya da çok gevşek olması durumunda düğümler çözülebilir.
-Bilekliği bir oturuşta tamamlamak önemlidir. Diğer türlü hangi aşamada kalındığı unutulabilir. Renklerin hangi sırayla olacağını unutmak istemeyenler bir kağıda not edebilir.
-Düğüm örgüleri çift düğüm olarak yapılıyorsa her düğüm için çift düğüm yapılması gerektiği unutulmamalıdır. Her tel içinde aynı iplik sırasına göre çift düğüm atılması bilekliğin daha düzgün durmasını sağlar.
-Bileklik bükülmeye başladıysa düzgün tutulabilmesi için kağıt ataşından yardım alınabilir veya ütü yardımıyla düzleştirilebilir. İsteğe göre pano da kullanılabilir.
-Eğer iplik düğümleri ters atılırsa desen de ters olur. Ters düğümler ok ya da zikzak desen verilmek istendiğinde kullanılabilir.
-Eğer çok sayıda bileklik elde edilirse satışını yapmak daha kolay olacaktır.
Bileklik yapımındaki uyarılar
Dostluk bilekliği yapılırken dikkate alınması gereken bazı uyarılar vardır. Bunlar;
-Nakış iplikleri çok ince ipliklerdir. Eğer iplik yanlış yerinden düğümlenirse cımbız veya çengelli iğne yardımıyla düğümler çözülebilir fakat bu zahmetli bir iş olacaktır ve ipliğin kopmasına sebep olabilir.
-Yapılan bilekliğin bileğe çok sıkı bağlanmaması gerekir.
-Seçilen ipliklerin karıştırılmamasına ve yapılırken parmakların düğüm içine sıkıştırılmamasına dikkat edilmelidir.
Bileklik yapım malzemeleri
Dostluk bilekliği yapılırken ihtiyaç duyulan malzemeler; nakış ipliği, makas, çengelli iğne, pano ya da bant, tılsım veya boncuklar şeklindedir. Boncuk veya tılsımlar seçeneği kişinin isteğine göredir.