Doping sorusu son günlerin e çok merak edilen sorularının başında gelmeye başladı. TV8 ekranlarında yayınlanan Survivor All Star yarışmasında yarışmacı Nisa 'nın rakibi Nagihan 'a yapmış olduğu doping göndermesi gündemde çok ses getirdi. Bu durum üzerine de herkes doping ile ilgili merak edile soruları araştırmaya başladı. Doping ile ilgili merak edilen bütün soruların cevaplarını ise sizler için haberimizde derledik. İşte detaylar..
Doping, sporcuların sergilemiş oldukları sportif performanslarını artırmak için yasaklanan ve vücuda yabancı maddelerin kullanımı veya herhangi bir maddenin de anormal düzeyde tüketilmesi ya da vücuda normal olmayan yollardan alınması şeklinde tanımlanmaktadır. Dopingin ilk resmi tanımı ise 1963 senesinde yapılmıştır.
Steroid 'in ne olduğu konusu ise Survivor All Star yarışmacıları olan Nisa ile Nagihan arasında yaşanan tartışma esnasında merak edilmeye başlanmıştır. Steroid, birbiri ile kaynaşmış olan dört adet halkadan oluşan karbon iskeletli bir lipit olarak tanımlanmaktadır. Steroitlerin canlılarda genel anlamda görmüş oldukları en önemli işlevleri ise hormon olmalarıdır. Steroid hormonlar, steroid hormon reseptör proteinlere bağlanır ve fizyolojik olarak etkiler göstermektedirler. Bu reseptörlere bağlanınca gen transkripsiyonu ile hücre fonksiyonunda da birtakım değişimler meydana gelir.
Steroid terimi belli başlı bazı bağlamlarda çok daha sınırlı bir anlam içerecek şekilde kullanılmaktadır. Örnek verecek olursak eğer, tıp ortamında endokrinolog olmayan kişiler tarafından steroid genellikle kortikosteroidleri ile hemen hemen her zaman glukokortikoidleri kastetmek amacı ile kullanılmaktadır. Spor ya da vücut geliştirme anlamında ise steroi anabolik steroid manasında kullanılmaktadır.
- Doping, kişinin bir yarışmaya katılması sebebi ile ve yapay ve haksız bir şekilde göstermiş olduğu performansını daha da artırmak amacı ile, organizmaya yabancı fizyolojik maddelerin, herhangi bir yöntem ile yüksek dozda ve anormal yollardan sağlıklı olan bir kimseye uygulanması ya da kendisi tarafından kullanılması işlemidir.
- Bir yarışmaya katılım sağlanacağı zaman niteliği, dozajı ya da uygulama şekli ile bir sporcunun yapay ve haksız bir şekilde performansını arttıracak tıbbi bir müdahale zorunluluğu doğması halinde de doping addedilmelidir.
Doping kullanımı kişilere bazı zaralar vermektedir. Bu zararlar ise şu şekilde sıralanmaktadır;
- Kalp krizi riski ile beraberinde kişinin ölüm riski de artmaktadır.
- Doping kullanımı kişide iyi ya da kötü huylu tümör oluşumuna yol açmaktadır.
- Kişinin karaciğerinde fonksiyon bozukluğu oluşmaktadır.
- Kişide kısırlığa neden olmaktadır.
- Kullanan kişilerde hormonal denge bozukluğuna yol açar.
- Çocuklarda büyümenin durmasına sebep olur.
- Kadınlarda kıllanma ile adele kütlesinde artış meydana gelir.
- Aknelerde artışlar meydana gelir.
- Saç dökülmesi görülür.
- Ses kalınlaşması görülebilir.
- Kişilerde devamlı olarak saldırgan ve sinirlilik hali görülmektedir.