Donör vicdansızca son anda vazgeçti: 20 yaşındaki lenf kanseri hastası hayatını kaybetti

İzmir’de 20 yaşında lenf kanserine yakalanan Cem Şahin’e gerekli olan kemik iliği nakli için zor da olsa bir dönor bulundu. Ancak donör son anda bağış yapmaktan vazgeçince genç Cem hayatını kaybetti.

20.07.2024-17:31 - (Son Güncelleme: 20.07.2024-17:31) Donör vicdansızca son anda vazgeçti: 20 yaşındaki lenf kanseri hastası hayatını kaybetti

İzmir’de vicdanları yaralayan bir olay yaşandı. Lösemi, lenfoma, kemik iliği yetmezliği gibi hastalıkların tedavisinde kullanılan kök hücre nakli, birçok kişiye umut olurken, son olarak 20 yaşındaki Cem Şahin'in ölümüyle gündeme geldi. Lenfoma teşhisi konulan Cem Şahin, kemoterapiden sonuç alınamaması üzerine kök hücre tedavisine başlatıldı. Ancak Türkkök tarafından bulunan donörün hücre nakli öncesinde vazgeçmesi nedeniyle tedavisi yarım kaldı ve Cem Şahin hayatını kaybetti.

Anne Filiz Şahin: "Oğlumun Ölümüne Ağır Kemoterapi Sebep Oldu"

NTV'de yer alan habere göre; Oğlunun nakil için en ağır kemoterapiyi aldığını belirten anne Filiz Şahin, bu süreçte oğlunun vücudunun ağır kemoterapinin yarattığı deformasyon nedeniyle yıkıma uğradığını söyledi. Sağlık Bakanlığı, Türkkök, hastane ve donörü sorumlu tutan acılı anne, sorumluların hesap vermesini istedi.

"Avrupa Süreci Daha Uzun Sürüyor"

Anne Filiz Şahin, oğlunun lenfoma teşhisini aldığı 2023 Mayıs ayından itibaren yaşanan süreci şöyle anlattı:

“Köktürk ve Kızılay ile birlikte donör arama süreci başladı. Üç donör bulundu fakat vazgeçtiler. Daha sonra Avrupa ile yazışılacaktı. Avrupa’daki süreç 4-5 ay sürebiliyordu. Bu kadar bekleyemeyeceğimizi düşündük. Bize 1 Nisan’da Köktürk’ün donörü check-up’a alacağı söylendi. 15 Nisan’da da hastaneye alınacağımız belirtildi. Ancak check-up sonrasında donörün Şubat ayında dövme yaptırdığı ve dört ay geçmesi gerektiği ortaya çıktı.”

Donör vicdansızca son anda vazgeçti: 20 yaşındaki lenf kanseri hastası hayatını kaybetti

"Üç İğne Vurulduktan Sonra Vazgeçti"

Anne Şahin, donörün süreçten çekilmesine ilişkin detayları şu şekilde paylaştı:

"Donör üç günlük iğneyi vurulduktan sonra vazgeçti. Cumartesi günü Köktürk’ün görevlileri donöre ulaşamadı. Donör, gecenin ilerleyen saatlerinde vazgeçtiğini bildirdi. Görevliler evine giderek ikna etmeye çalıştı fakat başarılı olamadı.”

"Doktor: Donör Psikopat Çıktı"

Donörün vazgeçmesi haberi son anda geldi. Doktorun bir telefon konuşmasında çok sinirlenerek “Donör psikopat çıktı, Cem’in alnına ateş etti. Cem ölüyor” dediğini belirtti.

Anne-Baba Uyumuna Bakıldı

Son çare olarak anne-baba uyumuna bakıldığını söyleyen anne Şahin, kendi hücrelerinin toplandığını fakat oğlunun durumunun kötü olduğunu ifade etti. Oğlunun 12 gün boyunca ölüm korkusu yaşadığını belirten anne, bu sürecin sorumlularını merak ettiğini vurguladı.

"En Ağır Kemoterapi Verildi"

Oğlunun vücudunun, alınan kemoterapilerle deformasyona uğradığını söyleyen anne Şahin, “Bir başkasının hücrelerini almak için en ağır kemoterapi verildi. Bu ilaçlar oğlumun vücudunu yıkıma uğrattı” dedi.

"Neden Önceden Hazırlanıp Dondurulmuyor?"

Anne Şahin, yaşananlara ilişkin gerekli şikayetleri yaptıklarını ve yasal süreç başlatmaya hazırlandıklarını belirtti:

"Avrupa’da donörler önceden hazırlanıp donduruluyor. Türkiye’de de bu yöntemin uygulanması gerekiyor. Sağlık Bakanlığı, Köktürk, hastane ve donör bu süreçte sorumludur. Gönüllülük esas olmamalı, donör vazgeçtiğinde hukuki işlem başlatılmalı."

Baba Fermani Şahin: "İlaç Yüklendikten Sonra Vazgeçilmeli"

Baba Fermani Şahin, Türkkök’ün prosedürlerinin eksik olduğunu ve donörün vazgeçme hakkının bulunmaması gerektiğini belirtti:

"Prosedürlerde eksiklikler var. Donörü içeri almadan önce ilaç yüklemeleri yanlış. Hastaya ilaç verildikten sonra donör vazgeçemez. Bu süreçte kesinlikle donöre yaptırım uygulanmalı. Donör çocuğumuzu öldürdü."

Bu trajik olay, kök hücre nakli süreçlerindeki eksikliklerin ve donörlerin sorumluluklarının yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini ortaya koyuyor. Aile, bu sürecin başkalarının başına gelmemesi için hukuki mücadeleye devam edecek.

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal