Dolmabahçe Sarayı'ndaki 164 Yıllık Tuğralar Restore Ediliyor

Dolmabahçe Sarayı’nın görkemli kapılarındaki tuğralar restore ediliyor. Hazine Kapısı'ndaki tuğranın yenileme çalışmaları biterken, Saltanat kapısındaki restorasyon devam ediyor.

09.06.2020-14:20 - (Son Güncelleme: 09.06.2020-14:19) Dolmabahçe Sarayı'ndaki 164 Yıllık Tuğralar Restore Ediliyor

Şehrin simgelerinden olan Dolmabahçe Sarayı’nın görkemli kapılarındaki 164 yıllık tuğralar restore ediliyor.

Sarayı inşa ettiren Sultan Abdülmecid’e ait tuğralardan Hazine Kapısı'nda yer alan müzenin ziyarete kapalı karantina sürecinde yenilendi. Saltanat Kapısı'ndaki tuğranın ise bakım çalışmalarının birkaç gün içinde tamamlanması hedefleniyor.

Restorasyon çalışmaları kapsamında tuğranın zemini ve altın varak uygulamaları yenilendi. Osmanlı'nın büyük hattatlarından Kazasker Mustafa İzzet Efendi'nin kitabede yazan dört mısralık kıta da aslına sadık kalınarak yenilendi.

Hazine Kapısı, normalleşme döneminde müzeyi gezmeye gelen ziyaretçileri restore edilmiş haliyle karşılıyor.

Saltanat Kapısı yalnızca padişahın saraya geliş ve gidişlerinde açılması bakımından simgesel bir anlama sahip olan kapının restorasyonu devam ederken Osmanlı döneminde sadece padişaha açılan kapı günümüzde ise Cumhurbaşkanlığına açılıyor.

Dolmabahçe Sarayı’nın tuğralarında Sultan Abdülmecid ve babası Sultan II. Mahmud’a atfen, “Abdülmecid han bin Mahmud el-muzaffer daima" ifadeleri yer alıyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal