Dolar Rezervleri 71'den 59'a Düştü!

Uluslararası Para Fonu'na (IMF) Göre, dolar hakimiyetini kaybediyor. IMF'ye göre 1999 yılında yüzde 71 olan dolar rezervi yüzde 59'a düştü.

27.08.2024-16:05 - (Son Güncelleme: 27.08.2024-16:05) Dolar Rezervleri 71'den 59'a Düştü!

Uluslararası Para Fonu'na (IMF) göre, Dolar rezervleri son on yılda sürekli azaldı. Dolar, küresel döviz rezervlerinde geleneksel olmayan diğer para birimleri karşısında hakimiyetini yavaş yavaş kaybediyor.

Brookings Enstitüsü araştırmacılarına göre, doların konumunu düşüren bazı zorluklar var.

IMF verilerine göre yılın başında doların tüm küresel rezervlerin yaklaşık yüzde 59'unu oluşturduğunu ancak 1999 yılında ise bu oranın yüzde 71 olarak gerçekleşmişti.

Doların son on yılda sürekli düşmesinin nedenlerinden biri geleneksel olmayan döviz rezervlerinin artması oldu. 

Dolar Düştü Diğer Para Birimleri Yükseldi

Avustralya doları, İsviçre frangı ve Çin yuanı gibi para birimleri, bu yılın başında tüm merkez bankası rezervlerinin yüzde 11'ini oluşturdu. Bu oran da 1999'da yüzde 2 seviyesindeydi.

Dolarda uzun zamandır gerçekleşen düşüş, yatırımcılar arasında endişe yarattı. Brookings Enstitüsü doların düşmesinde bazı zorlukların neden olduğunu belirtti.


Dolar Kullanımını Azaltan Ülkeler

2022 yılında başlayan Rusya- Ukrayna savaşından sonra ABD'nin Ukrayna'yı destekleyip Rusya'ya yönelik yaptırımlar uygulamasının ardından Rusya ve diğer BRICS ülkelerinde dolar kullanımı azalmaya başlandı.

Bir Diğer Ülke Çin

Dolardan uzaklaşan ülkelerden bir diğeri de Çin oldu. ABD Hazine Bakanlığı tarafından yaptırımlarla karşılaşan Çin, yuanı, dolara bir alternatif olarak öne sürdü. 2014 yılından 2020'lere gelindiğinde ise Çin'in döviz rezervleri yüzde 79'dan yüzde 60'lara geriledi.


ABD'nin Borçları Endişe Yaratıyor

ABD'nin artan borçları, dolar sahibi olan kişilerin daha temkinli davranmasına neden oluyor. Özellikle de ABD'nin artan borç yükü nedeniyle borçlarını geri ödeyemeyeceği endişesinden dolayı, doları olan kişilerin daha temkinli hareket ettiği söylenebilir.

2034'de ABD'nin Borcu 56 trilyon doları aşacak

ABD'nin borcu ilk kez 35 trilyon doları aşmış olmasına rağmen bu durum henüz dengesiz seviyelere ulaşmış değil. Fakat Kongre Bütçe Ofisi'nin tahminlerine göre ABD ulusal borcunun 2034 yılına kadar 56 trilyon doları aşacağını öngörüyor.


Damla Eroğlu
damlaeroglu@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal