Parmakta ve etrafında kızarıklık, şişlik ve acıya yol açan dolama nasıl geçer? Hangi durumlarda profesyonel yardım alınmalıdır? Dolamanın nedenleri ve belirtileri nelerdir?
DOLAMA NEDİR VE NEDEN OLUŞUR?
Dolama, diğer adıyla paronişi, el ve ayak parmaklarının etrafında yer alan epidermis dokusunun enfeksiyona yakalanması nedeniyle ortaya çıkar. Tırnak çevresi ve lateral tırnak yatağının enfeksiyon kapmasıdır. Dolama, parmak boğumlarında bakterilerin çoğalmasıyla da ortaya çıkabilmektedir.
Dolamanın nedenleri, bakteri, virüs ya da mantar olabilir. Manikür gibi eylemlerin hijyenik koşullarda gerçekleşmemesi ya da daha sonrasında, hassaslaşan tırnakların enfeksiyona neden olacak maddelerle teması sonrasında ortaya çıkabilir. Tırnak yeme ya da tırnak derisinin travmaya uğraması sonucu da dolama ortaya çıkar. Dolamanın, akut, herpetik ve kronik olmak üzere üç türü bulunmaktadır. Akut dolama, genellikle staphylococcus aureus bakterisinin neden olduğu dolama türüdür. Akut dolamanın en yaygın sebepleri, tırnak yemek ve parmak emmektir. Şişlik ve ağrıya neden olur.
Herpetik dolamada ise herpes simpleks virüsünün üremesi nedeniyle ortaya çıkar. Nadir rastlanır. Pürüzlü cilt dokusuna ve kaşıntıya eden olur. Genellikle çocukluk döneminde gözlemlenir. Kronik dolama ise, alkali kimyasallarla temas sonucu ortaya çıkma eğilimindedir. Cerrahi işlem gerektirebilir.
DOLAMANIN BELİRTİLERİ NELERDİR?
Dolama nasıl geçer sorusuna yanıt vermeden önce, dolamanın belirtilerine bir göz atalım.
DOLAMA NASIL GEÇER?
Dolama nasıl geçer sorusunun cevabı genellikle basittir. Dolama birkaç günde bu yöntemlerin uygulanmasıyla geçer. Ancak giderek şiddetlenirse doktor tarafından muayene edilmeli ve antibiyotik tedavisi uygulanmalıdır.
İşte bazı yöntemler: