Devlet Hizmet Yükümlülüğü, halk arasında ve devlet kurumlarında çalışanlar arasında mecburi hizmet veya zorunlu hizmet olarak adlandırılmaktadır. Mezun olunduktan sonra atanan kurumda bir süre çalışmayı ifa etmektedir. Atama yapılan kurumda belirlenen süre kadar çalışmak zorunludur. Eğer ki belirlenen mecburi hizmet süresini tamamlanılmazsa gerekli kısıtlamalara tabi tutulur.
Mecburi hizmet süreleri ülkemizde 6 gruba ayrılmaktadır. İller ve ilçeler, sosyo ekonomik gelişmişliklerine göre gruplara ayrılmaktadır.
Birinci grup yerleşim yerlerinde DHY süresi 600 gün, altıncı bölge yerleşim yerinde ise 300 gündür. Bu sebep ile mecburi hizmet görev süresi 300 gün ila 600 gün arasında değişmektedir. Bu sürelerin içine hafta sonları, resmi tatiller ve raporlu günler de dahildir. Bu süre göreve başladığınız günden itibaren hesaplanmaktadır.
Mecburi Hizmet süresini tamamlamayanlara ne olur?
Mecburi hizmet süresini tamamlamadan istifa edenler ya da istifa etmiş (müstafi) sayılanlar için tanımlanmış genel yaptırım belirli süreyle yeniden memuriyete alınmamaktır. Bu süre istifa edenler için 6 ay, müstafi sayılanlar için ise 1 yıldır.
Doktorlar için mecburi hizmet süresi değişti mi?
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca sosyal medya hesabındandan yapmış olduğu açıklamada, Meclis'te konun gündeme geldiğini ve Uzmanlık Eğitimini Sağlık Kadrosuyla Tıp Fakültesinde yapanların mecburi hizmet sürelerinin, uzman olanların mecburi hizmet süresi düzeyine indirildiğini duyurdu.