Doktorlar mevcut salgın için açıklama yaptı: Acil servislerin yükü artıyor!

Pandemiden sonra Türkiye’de ilk defa aciller ve yoğun bakım ünitelerinde bu kadar yoğunluk yaşandı. Sağlık meslek kuruluşları ve uzmanlık dernekleri, çoklu viral enfeksiyonların bir arada olan bir salgın yaşandığının bilgisini aktardı. Eğer bu artış yaşanmaya devam ederse önemli sıkıntılarında önü açılabilir. Yaşanan viral salgının boyutunu sağlık kurumlarının görüşlerine de yer vererek, sizler için araştırdık.

12.01.2024-11:53 - (Son Güncelleme: 12.01.2024-18:11) Doktorlar mevcut salgın için açıklama yaptı: Acil servislerin yükü artıyor!

Türk Yoğun Bakım Derneği yoğun bakım doluluk oranlarının yüzde 100'ü bulduğunu belirterek, ameliyatları yapmada sıkıntılar yaşandığını dolayısıyla ertelemek ya da iptal edilmek zorunda kaldıklarını ifade etti. Türkiye Acil Tıp Derneği (TATD) de acil servislerin aşırı yük altında olduğu hatırlatmasında bulundu.

Viral salgında en fazla yoğunluk İstanbul’da

İstanbul Tabip Odası (İTO) Yönetim Kurulu üyesi Dr. Hacer Ayşen Yavru ise son dönemde yaşanan çoklu viral enfeksiyon salgınının büyük bir yoğunluk yaşadığını ve bu durumda da en çok İstanbul’un sıkıntı yaşadığını aktardı. Daha öncesinde bir sorun haline gelen acil servisler, hasta yoğunluğundan ötürü alınamayan randevular sebebiyle acile akın ettiğini söyleyen Dr. Hacer Ayşen Yavru, zaten normal şartlarda kapasitesi üzerinde çalışan acil servislerde aksamaların yaşandığını aktaran Yavru sözlerine şu şekilde devam etti:"Yoğun bakım yataklarının en fazla bulunduğu il olan İstanbul’da boş yatak bulunamaması nedeniyle yetersiz alt yapıya sahip yoğun bakım servisleri açılıyor, fakat bunlar da yetersiz kalınca entübe hastalar servislerde, acil servis kırmızı alanlarında sedye üzerinde izleniyor."

Peki şu an nasıl bir salgın yaşanıyor?

Salgın grip için uzmanlar ne diyor?

Mevsimsel grip semptomlarıyla kendisini gösteren hastalık, alışılandan farklı olarak çok daha uzun sürmektedir. Doktorların ortak olarak belirttikleri şu anda çoklu viral enfeksiyonların bir arada görüldüğü bir salgın yaşandığı ifade ediliyor. Belirtilerini ise şu şekilde kendisini göstermektedir: ‘‘Yoğun öksürük ve halsizliğin haftalarca geçmediği, bağışıklık sistemi düşük kişilerde kulak iltihaplarına ve akciğer enfeksiyonlarına kadar ulaşılabilir. Birçok merkezde test yapılmaması sebebiyle , hangi virüsün "ana sorumlu" olduğunu tam olarak bilebilmek mümkün değil.’’

Kovıd-19’un varyantlarıyla ortak hareket eden bir salgın!

TTB Pandemi Çalışma Grubu üyesi Acil Tıp Uzmanı Özgür Karcıoğlu'nun yaptığı açıklamaya göre"İnfluenza (A ve B), RSV, KOVID-19’un çeşitli varyantları ve rinovirüs gibi diğer eski üyelerle birlikte ortak hareket eden bir salgın yaşanıyor. Halkta ağırlıkla KOVID-19 endişesi hüküm sürüyor ancak benzer ölüm oranlarına sahip olan İnfluenza virüsleri için böyle bir endişe yok. Halbuki grip aşılanması yüksek düzeyde olsa hem İnfluenza hastalığı ve buna bağlı hastane yatışları azalacak hem de diğer virüs enfeksiyonlarına karşı da bağışıklık yükselecektir."

'Acil servislerin yükü artıyor'

Salgın grip için uzmanlar ne diyor?

Aslında en büyük sıkıntı yaşayan ve yoğunluğun en fazla yaşandığı, kapasite sınırı olmaksızın çalışmak zorunda kalan acil servislerde önemli bir yük olduğunu aktaran Karcıoğlu, acillerdeki yükün giderek arttığını vurguluyor. İstanbul'daki devlet hastaneleri acil servislerine günlük ortalama Bin-Bin beş yüz kişinin başvurduğunu belirten Karcıoğlu, artık hastanelerde günlük 3 binin üzerinde başvuru almanın normal, rutin bir hale dönüştüğünü aktardı. Aralık-Ocak aylarında ortalama günlük hasta sayılarında yüzde 50 civarında bir artış yaşandığı söylenmektedir. İstanbul’daki birçok hastanede doluluk oranlarının yüzde 80-100 aralığında olduğunu söyleyen Karcıoğlu, yoğun bakım veya servislere hasta yatırmakta zorluk yaşadıklarını söylüyor. Artık sedye bulma konusunda sıkıntı yaşadıklarını ifade ediliyor. Karcıoğlu sözlerini şu şekilde sonlandırdı: "Fakat hastalarımızın 'acilde kalırsam az tedavi alırım' endişesi duymasına temelde gerek yok. Ülkemizin hem tıp eğitiminin hem de deneyimin köklü olması nedeniyle afet ve benzeri durumlarda yanıt verme kapasitesi çok yüksek."

Sağlık Bakanı ve uzmanlar salgın için ne diyor?

Sağlık Bakanı salgın grip için ne dedi?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın bu dönemde yaşanan salgının 'mevsimsel' olduğu vurgusu yapıldı. Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. Tuğhan Utku ise, Sağlık Bakanlığı ve İl Sağlık Müdürlüklerinin yoğun bakım doluluğuyla hakkında harekete geçtiklerini belirterek, "Geçen hafta İstanbul'da yoğun bakımlar tek tek gezilerek mevcut olan durum tespiti yapıldı ve boş yatak durumu, mevcut olan hastaların profili ele alındı" şeklinde konuştu.

Hangi tedbirler alınmalı?

Türk Tabipler Birliği, toplu taşıma gibi toplu ve kapalı riskli alanlarda maske kullanılması tavsiye ediliyor. Acil Tıp Uzmanı Özgür Karcıoğlu da tedbirler konusunda uyarılarda bulunuyor. Tedbir alınmazsa 'kaçınılmaz' olarak yayılacağını, buna karşın grip ve zatürre aşısının kritik bir rol oynadığını söylüyor:"Aşılar üzerinden kayıtlı ve kanıtlanmış hiçbir ciddi olumsuzluk bulunmamasına rağmen aşıların kalp krizlerine, felce, kısırlığa ve diğer ölümlere yol açtığı safsatası birçok masum insanı etkilemekte ve aşıdan geri durmasına yol açmaktadır."


Züleyha Koyunoğlu
zuleyhakoyunoglu@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal