Doktor asistanlığı çokça araştırılan konular arasında yer alırken pek çok kişide bu meslek hakkında araştırmalar yapmaya başladı. En çok merak edilen konular arasında ise doktor asistanın ne olduğu, nasıl olunduğu ve doktor asistanı olmak için şartların ne olduğu yer aldı. Aynı zamanda bu mesleği yapanların ve olmak isteyenlerin ne kadar maaş aldığı da merak edilenler arasında yer aldı.
Doktor asistanı nedir, kimdir, kime denir?
Doktor asistanı; poliklinik, hastane ve diğer tüm sağlık yerlerinde hastaları yönlendiren kişilere denir. Aynı zamanda da doktorlarında yardımcı olarak sekreterlik görevi yapar. Mesleğin isminden de anlaşılacağı gibi kişi, doktorların yardımcılığını ve asistanlığını yapar. Doktorun söylediklerini not eder, gelen hastaların kayıtlarını tutar ve söylenilen ilaçları reçeteye yazar.
Doktor asistanının görevi nedir?
Doktor asistanı olarak anılan meslek sahipleri doktora muayene olmak için gelen tüm hastaları yönlendirmeden sorumludur. Bu sayede karışıklıkların önüne geçerek hem doktora hem de hastalara yardımcı olur.
Meslek sahipleri yalnızca doktorların yanlarında gezmez. Hasta ve doktor arasındaki trafiği yönetmek ve doktorun asiste grevi dışında sorumlu olduğu katın veya bölümün temizliği ve düzeni de doktor asistanına aittir.
Aynı zamanda doktora gelen ve randevu alan hastalarında kayıtlarını tutar, giriş-çıkılarını kaydeder ve hastaların ve doktorun özel dosyalarını takip ederek düzenli bir şekilde tutar. Doktorun söyledikleri doğrultusunda hastaları yönlendirir. Bununla birlikte hastane veya poliklinikte çalışıyorsa defteri düzenli bir şekilde takip etmekten de sorumludur. Ayrıca muayene odasında bulunan ilaçları her gün kontrol ederek tarihi geçen ilaçlar varsa değiştirip bitmiş olanlar içinse depodan temin eder.
Doktor asistanı nasıl olunur, şartları nelerdir?
Doktor asistanı olmak doktor olmaktan çok daha kolaydır. Üniversiteye bile gitmeden bu mesleği yapabilmeniz mümkün. Yapmanız gereken tek şey Sağlık Meslek Lisesi'nden mezun olmuş olmanız veya Ticaret Meslek Liselerinde sekreterlik bölümünün Tıp Asistanlığı alanından mezun olmanız gerekmektedir.
Böylelikle 4 yıllık lise hayatınızda yazılı olarak ve pratik yaparak bu işi öğreniyorsunuz. Aynı zamanda son senenizde stajyer olarak yaklaşık 6 ay kadar veya 1 yıla yakın bir süre hastanede doktor asistanlığı yaparak gerçekleştirebiliyorsunuz. Mezuniyetinizin ardından ve eğitimin tamamlanmasının ardından Tıp Sekreteri olarak bitiriyorsunuz. Kültür ve mesleki dersleri 4 yıl alarak bu bölümden mezun olup mesleğe ilk adımınızı attığınız an doktor yardımcısı, doktor asistanı, doktor sekreteri gibi işlerde çalışarak bu meslekleri ediniyorsunuz.
Doktor asistanı olanların maaşları ne kadar?
Mesleğe ilk atılımdan sonra deneme sürecinin ardından doktorun tam asistanlığını yapmak için işe başlanır. Ancak bilinmesi gereken önemli bir husus vardır. Doktor asistanları, doktorlar kadar yüksek maaş almazlar. Bunun nedeni ise yükseköğrenim gibi ekstra olarak okumaya gerek kalmadan bu çalışılmaya başlanmasındandır. Aynı zamanda her birey lise hayatını bu liselerden mezun olarak geçirip üniversite okumasına gerek kalmadığı için birçok yardımcı aday iş aramaktadır. Bu sebeple maaşlar düşüktür.
Eğer devlet hastanelerinde asistanlık yaparsanız 2000 TL civarında ücret alırsınız. Fakat özel sektörde çalışırsanız ve doktora yardımcı olarak işlerini hafifletirseniz 4000 TL’ye kadar maaş alabilirsiniz.
Kısaca doktor asistanlığı maaşları 2000 ila 4000 TL arasında değişiklik göstermektedir.