Anne ile bebeğin tanıştığı andır doğum. Doğum anına kadar yaşanan olumsuzluklar, dünyanın en saf, en masum ve en savunmasız canlısını kucağınıza aldığınız anda sanki hiç yaşanmamış gibi gelir. Ancak öyle ki, kimi anne adayı bu anı yaşayamıyor çünkü korkuları yüzünden hamile kalmaktan ve doğum yapmaktan vazgeçiyor.
Anne ile bebeğin tanıştığı andır doğum. Doğum anına kadar yaşanan olumsuzluklar, dünyanın en saf, en masum ve en savunmasız canlısını kucağınıza aldığınız anda sanki hiç yaşanmamış gibi gelir. Ancak öyle ki, kimi anne adayı bu anı yaşayamıyor çünkü korkuları yüzünden hamile kalmaktan ve doğum yapmaktan vazgeçiyor. Peki doğum korkusu nasıl yenilebilir? İşte detaylar…
Doğum korkusunun fobiye dönüşmesi olarak tanımlanan Tokofobi’de, anne adayı kürtaj, alkol veya uyuşturucu kullanımı ya da karnını yumruklamaya varacak derecede kendine ve bebeğine yönelik şiddet gibi tepkiler gösterebiliyor. Tokofobik kadınlar, başarılı bir doğumdan sonra dahi doğum anını yıllarca hatırlayıp panik ataklar yaşayabiliyorlar.
Doğum korkusu yaşayan kadınların korkuları doğum hakkında yeterli ve doğru bilgiye sahip olmamalarından kaynaklanıyor. Bunun üzerine bir de aileden, komşulardan ya da arkadaşlardan dinlenen korkunç doğum hikâyeleri de eklenince anne adayları, içinden çıkılması güç bir durumla karşı karşıya kalıyor. Ancak unutulmaması gereken bir şey var ki o da; her doğumun farklı yaşandığı. Hamilelik dönemlerinde anne adaylarının doğum konusundaki endişelerini daha da artırabiliyor. Bu durumlarda anne adayının, neler hissettiğini doktoruna açık bir şekilde ifade etmesi gerekiyor. Çünkü doğum konusunda en sağlıklı bilgiyi verebilecek ve anne adayını rahatlatabilecek kişi doktorlardır.
Günümüzde anne adayları kitle iletişim araçları sayesinde doğum konusunda daha çok bilgiye ulaşarak bilinçli olabiliyorlar. Bunun yanı sıra doğuma hazırlık eğitimleri de anne adayının doğum korkularını azaltmak için başvurulan bir yöntemdir. Özellikle normal doğumla çocuk sahibi olmak isteyenlerin ve doğum sancılarından korkan tüm kadınların bu tür kurslara katılmaları öneriliyor.
Anne adayı tüm desteklere veya eğitimlere rağmen korkusunu yenemediyse yapılabilecek tek şey normal doğumu epidural anesteziyle gerçekleştirmeyi tercih etmek olacaktır. Epidural anestezide, belden yapılan bir iğne ile omuriliği saran zarların içine ince plastik bir tüp konuyor. Bu tüp yoluyla, belirli aralıklarla anestezik ilaç veriliyor. Rahim kasılmalarını etkilemeyen bu yöntemle, anne adayı ağrısız doğum gerçekleştirebiliyor.