Doğu Çin Denizi’nde sular kaynıyor: Gemiler sınırı geçti

Doğu Çin Denizi’nde Çin ile Japonya arasındaki gerilim yükseliyor. Alınan bilgilere göre Çin’e ait gemiler Japon kara sularına girdi. İşte detaylar...

25.11.2022-09:13 - (Son Güncelleme: 25.11.2022-17:36) Doğu Çin Denizi’nde sular kaynıyor: Gemiler sınırı geçti

Uzakdoğu’da Kuzey Kore ile Güney Kore gerginliğinin yanı sıra Çin ile Japonya arasında da ciddi bir gerginlik hakim durumda. İki ülke arasındaki gerginlik özellikle Doğu Çin Denizi üzerinde yoğunlaşırken, Çin'e ait sahil güvenlik gemilerinin Doğu Çin Denizi'ndeki tartışmalı Senkaku Adaları'nın etrafında Japonya kara sularına girdiği bildirildi.

Gemiler sınırı geçti

AA’nın haberine göre; Okinawa eyaletinin Naha ilçesindeki 11. Bölge Sahil Güvenlik Karargahı'na göre, Çin'e ait 2 sahil güvenlik gemisi Japon ulusal kara sularını ihlal etti.

Ulusal kara sularının kapsadığı bölgede seyreden gemiler yerel saatle 02.40'ta Minamikojima etrafında Japon balıkçı gemilerine yaklaşmaya çalıştı.

Çin gemilerine bölgeyi terk etmeleri uyarısında bulunan Japon Sahil Güvenlik unsurlarının, balıkçı gemilerinin emniyetini sağladığı bildirildi.

Çin Japonya Gerilimi

Adaların hakimiyeti tartışma yaratıyor

Doğu Çin Denizi'nde, Japonya'nın "Senkaku", Çin'in de "Diaoyü" olarak adlandırdığı takımadalar, 5 ada ve 3 kayalıktan oluşuyor.

Mülkiyeti Japonya'da olan, Çin'in ise hak iddia ettiği, üzerinde kimsenin yaşamadığı adacıklar, uzun süredir egemenlik tartışmalarına neden oluyor.

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal