Doğu Anadolu Fay Hattı nereden, hangi illerden geçiyor? Doğu Anadolu fayı kaç km? 2023 Doğu Anadolu Fay Hattı haritası

Şiddetli depremlerle sarsılan Türkiye’de gece yarıısı Kahramanmaraş Pazarcık’ta yaşanan 7.7 şiddetindeki deprem sonrasında Gaziantep Nurdağı’nda 6.6 şiddetine bir artçı deprem daha yaşandı. Üst üste depremler yaşanması sebebiyle depremlerin gerçekleştiği 2023 Doğu Anadolu Fay Hattı haritası hakkında araştırma yapılmaya başlandı. Peki Doğu Anadolu Fay Hattı nereden, hangi illerden geçiyor? Doğu Anadolu fayı kaç km? İşte soruların cevapları...

07.02.2023-18:18 - (Son Güncelleme: 07.02.2023-18:18) Doğu Anadolu Fay Hattı nereden, hangi illerden geçiyor? Doğu Anadolu fayı kaç km? 2023 Doğu Anadolu Fay Hattı haritası

Binlerce vatandaşı gece yarısında yakalayan 7.7 büyüklüğündeki depremin yarattığı facianın yaraları sarılmaya çalışıyor. Yüzden sadece 7 kilometre derinlikte gerçekleşen depremin yüzeye yansımasının 8.0 civarında olduğu ifade edilirken, can kaybı sayısının ilerleyen zamanlarda artacağı öngörülürken, depremlerin yaşandığı Doğu Anadolu Fay Hattı hakkında araştırmalar oldukça hızlandı. Peki Doğu Anadolu Fay Hattı nereden, hangi illerden geçiyor? Doğu Anadolu fayı kaç km?

Doğu Anadolu Fay Hattı nereden, hangi illerden geçiyor?

Doğu Anadolu Fay Hattı, Türkiye'nin doğusunda olan doğrultu atımlı bir fay hattıdır. Anadolu Levhası ile kuzeye doğru hareket eden Arap Levhası arasındaki dönüşüm tipi tektonik sınırı oluşturur. İki levhanın göreli hareketlerindeki fark, fay boyunca sol yanal harekette kendini gösterir. Doğu ve Kuzey Anadolu fayları, Avrasya Levhası ile devam eden çarpışma nedeniyle sıkıştırılan Anadolu Levhasının batıya doğru hareketini birlikte barındırır.

Doğu Anadolu Fay Hattı

Doğu Anadolu Fayı, Ölü Deniz Çatlağı'nın kuzey ucundaki Maraş Üçlü Bitişmesi ile başlayıp Kuzey Anadolu Fayı ile birleştiği Karlıova Üçlü Bitişmesi'nde kuzeydoğu yönünde son bulur.

1939'dan 1999'a kadar bir dizi deprem Kuzey Anadolu Fayı boyunca batıya doğru ilerledi. Ama 1998'den beri Doğu Anadolu Fayı ile ilgili bir seriler de bulunmaktadır. Bunlar 1998 Adana-Ceyhan depremi ile başlamış ve 2003 Bingöl depremi, 2010 Elâzığ depremi, 2020 Elazığ depremi ve 2023 Kahramanmaraş depremini içermektedir.

Doğu Anadolu Fay Hattı, Hatay, Osmaniye, Gaziantep, Kahramanmaraş, Adıyaman, Elazığ, Bingöl, Muş'a kadar devam ettikten sonra Erzincan'dan itibaren Kuzey Anadolu Fay Hattı ile birleşir.

Doğu Anadolu Fay Hattı-1

2023 Türkiye deprem risk haritası

Birinci derece riskli bölgeler

İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl ve Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale ve Siirt.

İkinci derece riskli bölgeler

Tekirdağ, İstanbul (1 ve 2. Bölge), Bitlis, Kahramanmaraş, Van, Adıyaman, Şırnak başta olmak üzere, Zonguldak, Tekirdağ, Afyon, Samsun, Antalya, Erzurum, Kars, Ardahan, Batman, Iğdır, Elazığ, Diyarbakır, Adana, Eskişehir, Malatya, Kütahya, Çankırı, Uşak, Ağrı ve Çorum.

Doğu Anadolu Fay Hattı-1

Üçüncü derece riskli bölgeler

Eskişehir, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Sinop, İstanbul, Kastamonu'yu, Ordu, Samsun, Giresun, Artvin, Şanlıurfa, Mardin, Kilis, Adana, Gaziantep'in de bazı bölgeleri ve Kahramanmaraş, Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Kayseri, Yozgat, Çorum, Ankara, Konya, Mersin ve Nevşehir.

En az riskli bölgeler

Türkiye Deprem Haritasına göre deprem riskinin en az olduğu dördüncü ve beşinci grupta yer alan iller ise Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman’dır.

YORUM YAZ..
Modal