Koronavirüs salgınının hayatımıza girmesiyle beraber, temizlik algımız değişti. Daha detaylı, daha titiz temizlik yapmaya başladık. Peki doğru temizlik nasıl yapılır? Merak edenler için araştırdık.
Araç gereciniz var ama önemli olan bu araçları doğru kullanıp, istenilen temizliği hakkıyla yapmak.
1- Bulaşık Makinesini Çok doldurmak
Makinenizin sepetine fazla bulaşık yığmak, cihazınızın içerisindekilere su ve deterjanla ulaşabilme yetisini engelleyeceğinden istenilen temizliği vermez. Daha da kötüsü, bulaşıklarınızı önceden durularsanız eğer, bu durumu farketmeyebilirsiniz.
2- Ahşap Kesme Tahtalarında Bulaşık Deterjanıyla Yıkamak
Söz konusu ahşap doğrama tahtaları olduğunda, deterjan ve su yeterli olmayabilir. Tahtanızda çiğ kırmızı ya da beyaz et kestiğinizde tahtayı çok çok iyi temizlemelisiniz. Tahtanın aralarında kalan et parçaları nedeniyle kesme tahtanızda hızla bakteri üretir. Bir sonraki yemeğinizi hazırlarken tahtanızın temiz olmasına dikkat etmelisiniz.
3- En Çok Dokunulan Noktaları Es Geçmek
Musluklar, kulplar ve kapı kolları, evde en çok dokunulan bölgelerdendir – dolayısıyla en mikroplu yerler. Her gün dezenfektan bezlerle temizleyerek bakterileri uzak tutun.
Kahve makineniz, bakteriler ve küf için ideal yer olduğundan her kullanımdan sonra temizlenmesi önemli ve yalnızca demlik değil, kullanılan her parça temizlenmeli. Kahvenizin ne kadar lezzetli olacağını düşünün.
5- Mobilyalara Cila Sıkmak
Doğrudan cila sıktığınızda, mobilya üzerinde çıkarılması zor bir birikim oluşur ve daha da fazla tozu kendine çeker. Bundan kaçınmak için cilayı bir bez parçası üzerine sıkarak kullanın.
6- Aynı Temizlik Bezini Uzun Kullanmak
Temizlik bezinizi gerekenden fazla kullanıyorsanız eğer, mikropları evin her yerine yayıyorsunuz demektir. Beziniz eski görünmese bile günlük olarak değiştirilmesi sağlığınız açısından oldukça önemli.
7- Tüylü Toz Alıcı Kullanmak
Bu aparatın tek yaptığı tozu bir yerden alıp başka bir yere götürmek olduğundan pek de bir faydası yok, değil mi? Bunun yerine partikülleri tutabilen mikrofiber bezler tercih edebilirsiniz.
8- Pencerelerin Tozunu Almamak
Yani yıkamadan önce. Pencere pervazlarının tozunu almadan önce herhangi bir malzeme ile temizlemeye kalkarsanız, pervazlarınızda kirli, berbat bir sıvı birikir.
9- Islak Tuvalet Fırçası Bulundurmak
Bakterilerin ideal üreme bölgesi olan ıslak tuvalet fırçasını kullandıktan sonra doğrudan yerine koymaktansa, klozet üzerine çapraz bir şekilde yerleştirip damlayarak kurumasını sağlayabilirsiniz.
10- Çöp Kutusunu Unutmak
Özellikle mutfaktan gelen nahoş bir koku fark ettiyseniz eğer, çöp kutunuzu yeterince temizlemiyor olabilirsiniz. Pis kokuları kontrol altında tutabilmek adına haftada bir çöp kutunuzu çamaşır suyu içerikli bir temizleyici ile silin.
11- Fayans Aralarını Aceleye Getirmek
Fayans aralarında kullandığınız temizleyicilere, silmeden önce birkaç dakika izin verin. Böylelikle sabun kalıntılarının ve lekelerin yumuşamalarını ve çözülmelerini sağlayarak işinizi kolaylaştırabilirsiniz.
12- Aralıklardaki Kırıntıları Göz Ardı Etmek
Klavyenizi antiseptik bir bezle silmeden önce ters çevirip yiyecek kırıntılarının düştüklerinden emin olun – yoksa daha büyük bir karmaşayla uğraşmak zorunda kalabilirsiniz.
13- Her Şey İçin Bulaşık Deterjanı Kullanmak
Bu yağ savaşçısı ürün oldukça güçlü olsa da tabak ya da bardak olmayan yüzeylerde iz bırakır. Bu yüzden sıvı bulaşık deterjanlarını araba camlarında ya da aynalarda kullanmayın.
14- Yumuşatıcıyı Çok Kullanmak
Evet, en yumuşak çarşafta uyumak istiyorsunuz. Ama üreticinin önerdiğinden daha fazla ürün kullanmak, tam tersi etkiyi yaratır. Fazla yumuşatıcı, kumaşı sertleştirir, yapısını bozar; havluların emici gücünü azaltır.
15- Kirli Süngerler Kullanmak
Bu temizlik kahramanları, birkaç günde bir dezenfekte edilmedikleri taktirde pek işe yaramazlar. Süngerinizi suya koyun, dayanıklı bir tabağa yerleştirin ve bir dakika boyunca mikrodalga fırında ısıtın.
16- Mutfak Robotlarının Bıçaklarını Ayrı Ayrı Yıkamamak
İçeceğinizi yaptıktan sonra blenderı çalkalayıp etrafını silmekle yetinmeyin. Bıçakları çıkarıp tek tek yıkamanız gerekiyor.
17- Çok Fazla Çamaşır Deterjanı Kullanmak
Bazen ekstra kirli çamaşırlar için normalden daha fazla deterjan kullanabiliyoruz. Ancak görünen o ki fazla kullanıldığında, deterjan ve lekeler kıyafetlerden çıkamayabiliyor.
18- Diş Fırçalarını Karanlıkta Saklamak
Ecza dolabı güvenli, mikropsuz bir bölge gibi görünebilir; ancak ışık yokluğu, bakteriler için uygun üreme alanı yaratır. Bunun yerine, diş fırçanızı aydınlık bir yere koyun – yalnızca sifonu çekmeden önce klozetin kapağını kapadığınızdan emin olun.
19- Tekrar Kullanılabilir Poşetler
Eğer buzdolabı poşetleriniz "tekrar kullanılabilir" çıtçıtlılardan ise bu torbaları yıkarken ters çevirmeyi unutmayın.
20- Güneşli Günde Cam Silmek
Ilık, güneşli bir gün bu iş için en hoş an gibi görünse de ısı, siz daha temizliği bitirmeden temizleyicinizin camda kurumasına sebep olur – arkasında izler bırakarak. Bulutlu günler en iyi dostunuz olsun.
21- Elektrikli Süpürgeyi Temizlemeyi Unutmak
Bunu unutun ve kirin tüm evinize yayılmasını izleyin. Her kullanımdan sonra haznesini temizleyin. Torbalı makine kullanıyorsanız eğer, üçte biri dolduğunda torbayı değiştirin.
22- Bazı Mutfak Eşyalarını Bulaşık Makinesine Koymak
Sarımsak çok yapışkan olduğundan havanınızın çatlaklarına yapışıp işinizi zorlaştırabilir. Bu yüzden bu tür gereçleri, bulaşık makinesine atmaktansa elde yıkamayı tercih edin.
23- Çöp Öğütücüsünü Temizlememek
Öncelikle, çöp öğütücünüzü düzenli olarak çalıştırmalı, içerisinde yiyecek biriktirmemelisiniz. Ve ara sıra kötü kokuları önlemek adına ferahlamasını sağlamalısınız. Bıçakların temizlenmesi ve kokunun gitmesi için buz ya da portakal kabuğu öğütün.
24- Mikroplu Uzaktan Kumandaları Göz Ardı Etmek
Evet, bu konu hakkında düşünmek istemiyorsunuz; ancak bu şeylere birçok insanın eli değiyor. Bu yüzden en azından haftada bir antiseptik bezlerle temizleyin.
25- Bulaşık Makinesini Temizlemeyi Unutmak
Ne yazık ki bazen makinenizin filtresine yiyecek takılır ve beraberinde kötü kokular getirir. Bu yüzden ayda bir filtreyi çıkarıp iyice yıkamalı ve makineyi boş şekilde çalıştırmalısınız.