Doğal Gaz ve Elektrik Faturalarında Yeni Dönem: Yüksek Gelir Grubu İçin Düzenleme Yolda

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, AA Editör Masası’na konuk olarak doğal gaz ve elektrik faturalarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

11.09.2024-12:11 - (Son Güncelleme: 11.09.2024-12:11) Doğal Gaz ve Elektrik Faturalarında Yeni Dönem: Yüksek Gelir Grubu İçin Düzenleme Yolda

Bayraktar, bin liralık doğal gaz ve elektrik faturasının %60'ının devlet tarafından karşılandığını belirterek, özellikle yüksek gelir grubuna yönelik yeni bir düzenleme üzerinde çalıştıklarını açıkladı.

Devlet Destekleri Devam Ediyor

Bayraktar, doğal gazın Türkiye’nin en temel enerji kaynaklarından biri olduğunu ve tüm hanelere ulaştırmayı hedeflediklerini vurguladı. 81 ilde doğal gazın kullanılabildiğini hatırlatan Bakan, Karadeniz’deki gaz keşfi öncesinde doğal gazın büyük ölçüde ithal edildiğini belirtti. Salgın döneminden bu yana hem hane halkına hem de ticarethanelere devletin önemli destekler sağladığını ifade eden Bayraktar, devletin enerji faturalarındaki desteğinin devam edeceğini söyleyerek, şunları kaydetti:

"Elektrik ve doğal gazda Hazine üzerinden çok ciddi desteğimiz var. 1000 liralık gaz ve elektrik faturasının yüzde 60'ı halen devletimiz tarafından karşılanıyor. Bütçe imkanları mertebesinde bu desteklere devam edeceğiz. Vatandaşımızın dünyada gelişen, artan fiyatlara karşı korumaya devam edeceğiz. Bunu yaparken destek mekanizmasını daha etkin kullanmamız gerekiyor. OVP içinde de desteklerin etkinleştirilmesi başlığı altında var. Her birimizin evinde kullandığımız elektrik ve gazda bu destek var. Gelir grubu yüksek, gerçek maliyete katlanabilecek tüketicilere maliyetine göre, maliyet esaslı yansıtmak daha doğru diye düşünüyoruz. Gerçekten ihtiyaç sahibi, daha dar gelirli vatandaşlarımızı, emeklilerimizi bu destekten istifade ettirip bunu karşılayabilecek ve evi çok daha büyük olan, çok fazla elektrik kullanan, elektrikli aracı olan, tüketimi belli oranın üzerinde olan vatandaşların bu desteklerden faydalanmak yerine gerçek maliyetleri karşıladığı bir modeli düşünüyoruz. Bütçe imkanları nispetinde bu destekler devam edecek. Enerji fiyatlarında oluşabilecek değişikliklerin enflasyona etkisini göz ardı etmeden Merkez Bankası ve Hazine ve Maliye Bakanlığımızla eşgüdümle süreci yürüyoruz."


Yüksek Gelir Grubu İçin Yeni Çalışma

Bakan Bayraktar, enerji fiyatlarındaki desteklerin etkinliğini artırmayı hedeflediklerini belirtti ve şunları ekledi: 

"Bunları düşürmekle alakalı çok önemli hedeflerimiz var. Enerji ithalatını düşürecek, cari açık ve enerji maliyetlerini düşürerek enflasyon üstündeki baskıları azaltmakla alakalı bu programda doğrudan yer alıyoruz"

Cari Açık ve Enflasyonla Mücadele

Orta Vadeli Program (OVP) çerçevesinde enerji ithalatını azaltmaya yönelik çalışmaların sürdüğünü belirten Bayraktar, cari açık ve enflasyon üzerindeki enerji fiyatlarının baskısını azaltmayı hedeflediklerini söyledi. Bakan, enerji fiyatlarındaki değişimlerin enflasyona etkisinin göz önünde bulundurularak Merkez Bankası ve Hazine ile birlikte çalışıldığını kaydetti.

Ceren Pekşen
cerenpeksen@haber365.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal