Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından paylaşılan bilgiler doğrultusunda, Türkiye'nin doğal gaz arz güvenliğinde kilit rolü olan 2 yer altı doğal gaz depolama tesisi var. Bunların biri Tuz Gölü'nün metrelerce altında, diğeri ise İstanbul Silivri'de. Ülkemizin ilk depolama tesisi Silivri Yeraltı Doğal Gaz Depolama Tesisi'nde 2017 yılında başlayan çalışmalar biterken, BOTAŞ ekipleri çalışmaları dahilinde kuyu sondajları da bitiyor. Projenin sonunda faaliyete geçecek 18 depolama kuyusundan 9'unda ki gaz akışı testi, %100 başarı ile tamamlandı. Bu seni bitmesi amaçlanan projede 3.2 milyar metreküp depo kapasitesi 4.6 milyar metreküpe, 28 milyon metreküp olan günlük geri üretim kapasitesi de 75 milyon metreküpe çıkartılacak.
Enerji yenilenebilir kaynaklardan karşılanacak
Bütün tesislerindeki enerji ihtiyacını yenilenebilir kaynaklardan karşılamayı amaçlayan BOTAŞ, Silivri Yeraltı Doğal Gaz Depolama Tesisinde de buna yönelik çalışmalar yapıyor. Tesisin elektrik ihtiyacı için 4.2 megavat kapasitede RES kurulumu yapılıyor. RES, genişletme projesi de dahil olacak şekilde tesislerde kullanılacak elektrik projesinin hepsini karşılayacak.
Tuz Gölü'nde kapasite artışı 4.5 kat
Tuz Gölü Doğal Gaz Depolama Tesisi'nde genişleme çalışmaları ile 1.2 milyar metreküp kapasitenin, 2023 yılında 5.4 milyar metreküpü bulması amaçlanıyor. Tesisin 40 milyon metreküp olan günlük geri üretim kapasitesi de 80 milyon metre küpe çıkacak. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez Karadeniz'deki 540 milyar metreküplük gaz keşfi dışında karada bulunan tesislerin kapasitesini de artırdıklarını söyleyerek “Hedefimiz doğal gazda arz güvenliğini sağlamlaştırmak” demişti.