Asya kökenli olan haşhaş tohumu eski uygarlıklar tarafından keşfedilen ve tıbbi tedavilerde kullanılan doğal bir ağrı kesicidir. Bilim literatüründe Papaver Somniferum olarak adlandırılan haşhaş, ülkemizde Afyon ve Kütahya illerinde yetiştirilir. İşte haşhaşın faydaları…
HAŞHAŞIN FAYDALARI NELERDİR?
- Besinler aracılığıyla vücuda giren bazı enfeksiyonlu hücreler ve maddeler sindirim sistemini deforme eder. Bu durumda mesane iltihaplanmasına veya kabızlığa neden olur. Haşhaş içeriğinde bulunan maddeler sayesinde bu birikimi idrar ve dışkılama yoluyla vücuttan atar.
- Beyin sağlığı için gerekli olan Omega-3 bakımından zengindir. Omega-3 yağ asidi de içeren haşhaş sinir hücrelerinin daha sağlıklı işlenmesini destekleyerek unutkanlık ve Alzheimer gibi hastalıkları önler. Aynı zamanda Omega-3 yağ asidi kötü kolesterol seviyesini düşürerek kalp ve damar sağlığını korur.
- Enfeksiyona bağlı olarak gelişen diş etlerindeki iltihaplanma, diş çürümesi ve ağızda oluşan yaraları engellemenin doğal yolu haşhaştır.
- İçeriğinde demir ve çinko barındıran haşhaşın kandaki hücrelerin oranlarını dengeler. Böyle demir eksikliğine bağlı gelişen hastalıkların önüne geçer.
- Haşhaş tohumu sinir hücrelerini sakinleştirici özelliğe sahiptir. Vücutta stres ve depresyona bağlı gelişen durumları gidererek kişinin rahat bir şekilde uyumasını sağlar.
- İçerisinde bulunan morfin, kodein, tebain, papaverin ve narkotin gibi yatıştırıcı maddeler aybaşında kadınların yaşadığı şiddetli regl sancılarını azaltmaya yardımcı olur. Ancak içerdiği güçlü yatıştırıcılardan dolayı haftada sadece 3 kez tüketilmesi önerilir.
Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağı kaydırınız.