Diz Arkası Ağrısı

En çok görülen eklem ağrılarından olan diz ağrısı hakkında merak edilen, diz arkası ağrısı neden olur? Diz arkası ağrısı nedenleri? Diz arkası ağrısı nasıl geçer? İşte detaylar…

24.05.2018-11:52 - (Son Güncelleme: 26.05.2021-16:37)

Diz ağrısı birçoğumuzun sıklıkla karşılaştığı ağrı türlerindendir. Günlük hayatta da dizde şişme, kramp, yürürken zorlanma, dizlerde tutulma gibi belirtilerden oluşmaktadır. Bu yazımızda diz ağrısının belirtileri ve tedavi şekillerini yazdık İşte tüm merak edilen bilgiler haberimizde...

DİZ ARKASI AĞRISI NEDENLERİ

Diz arkası ağrısı sorununa neden olan en önemli etken, insanlarda zorlama, kaza, darbe ya da burkulma gibi durumların meydana gelmesine bağlı olarak oluşan arka ve çapraz bağların yırtılmasıdır. Özellikle arka bağların yırtılması durumunda kişiler çok şiddetli ağrılar yaşayacaktır. Bunun için bazı tedavilerin uygulanması şarttır.

İnsanlarda bulunan gezici romatizma hastalığı, ilk zamanlarda diz arkasında görülebilir. Fakat daha sonra diz kapağında etkili olacaktır.

Uzun süreli ya da aniden meydana gelen kıkırdak yaralanmalarında ciddi ağrılar ortaya çıkabilir. Meydana gelen ağrılar, diz arkası ağrısı olarak karşınıza çıkabilir. Bu nedenle en iyi teşhisi doktorunuz tıbbi görüntüleme cihazlarını kullanarak koyacaktır. 

Diz arkasında daha önce de belirttiğimiz gibi yumuşak dokular bulunmaktadır. Bu dokularda oluşan enfeksiyonlar ya da iltihaplar diz arkası ağrısı sorununa neden olan önemli bir etkendir. Enfeksiyonlar bu bölgeden sadece ilaç kullanılarak geçirilir. Aksi durumda kendiliğinden ortadan kalkmaz. 

Son olarak diz arkasında dokuların hassas olmasının yanı sıra deri kısımları da oldukça hassastır. Bu hassas kısımlarda oluşan deri hastalıklarında ciddi ağrılar oluşabilir. Birçok kişi bu hastalığı fark etmez ve sorunun iç kısımlarda olduğunu düşünürler. Aslında diz arkası ağrısı sorunu olan insanların deri hastalıklarının olup olmadığına bakmaları önemlidir. 

DİZ AĞRISI ARKASI BELİRTİLERİ

Kalçanın arka bölgesindeki kirişin zarar görmesi diz arkası ağrısı nedenleri arasında en yaygın olanıdır.

Pelvik kemiğinin altından başlayan kiriş dizin arka kısmından geçer ve alt bacakta sona erer. Bu kiriş dizimizi bükebilmemizi sağlar.

Bu kirişteki incinmeler kiriş kaslarının incinmesine veya tamamen yıpranmasına neden olabilir. Bu da dizin arkasındaki ağrı hissine neden olabilmektedir. Ayrıca bu durumda bacakta morarmalar ve yürümede zorluk çekme ortaya çıkabilir.

Şiddetli düzeyde diz arkası ağrısı genellikle diz eklemindeki bağ dokusunun yıpranmasından kaynaklanır.

Diz arkasında, hasar görmesi halinde diz arkası ağrısı yapabilecek 4 temel bağ bulunmaktadır. Bunlar:

-Ön çapraz bağ,

-Arka çapraz bağ,

-Dış yan kiriş bağ,

-İç yan kiriş bağ.

Bu diz bağlarının herhangi birinde zedelenme gerçekleşmesi diz arkasında ağrı yapabilmektedir. Ayrıca bu zedelenme dizin arkasında veya diz çıkıntısının etrafında şişlik yapabilir. Bununla birlikte dizin üzerine herhangi bir nesne konulduğunda ağrı hissi oluşabilir. Hatta bağ zadelenmelerinde diz içerisinden sesler gelebilir. Bağ zedelenmesi iyileştikçe dizde bir sendeleme hissi oluşabilir.

Ön çapraz bağ zedelenmesi veya arka çapraz bağ zedelenmesi şiddetine bağlı olarak diz ekleminin kuvvetini ve hareketini yeniden temin etmek üzere ameliyat gerekebilir.

DİZ ARKASI AĞRISI NASIL GEÇER?

Yaşam konforunu oldukça etkileyen diz arkası ağrı uygulanan tedavi yöntemleri vardır. Öncelikle şunu belirtmeliyiz ki, şiddetli bir ağrınız varsa muhakkak uzman doktora görünmelisiniz. Bunun haricinde diz arkası ağrısını geçirmek için;

 - Eğer baker kisti söz konusu ise kan sulandırıcı tedavisi ele alınır.

 - Aynı zamanda fizik terapi uygulaması gerçekleştirilir.

 - Travmatik yaralanmalarda ortopedi ve travmatoloji doktoru üzerinden muayene ile tedavi yöntemleri ele alınır.

Özellikle kas-tendon yaralanması ile beraber birtakım sinir zedelenmesi gibi problemler söz konusu olduğunda, daha detaylı bir muayene yapılması gerekmektedir. Aynı zamanda MR ve benzeri tetkikler ile beraber kesin olarak sonuç ortaya çıkarılır. Böylece aşamalı olarak gerçekleştirilecek tedavi yöntemleri sayesinde diz kapağının arka kısmında yer alan problem hızlı bir şekilde ortadan kaldırılabilir. Tabii bu durum menisküs yırtığı ya da tümör gibi problemler ile karşı karşıya bırakabileceği için, mutlaka detaylı bir muayene büyük bir öneme sahiptir.

YORUM YAZ..
Modal