Diyarbakır'da, Türk Dil Kurumu Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İbrahim Şahin'in katılımıyla gerçekleştirilen "Vefatının 100. Yılında Ziya Gökalp Konferansı", önemli bir kültürel etkinlik olarak öne çıktı.
Prof. Dr. İbrahim Şahin, Ziya Gökalp'in Türk düşüncesi ve sosyolojisi üzerindeki etkisine vurgu yaparak, "Ziya Gökalp'in, Türk kültürü ve edebiyatı üzerindeki katkıları inkar edilemez. 19. yüzyılın sonlarıyla 20. yüzyılın başına kadar, özellikle de 1924'teki vefatından sonra fikirleri, Türk milli eğitimine ve sosyolojisine yön vermiştir" dedi.
Dicle Üniversitesi Kültür, Sanat, Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteklediği Diyarbakır Kültür Yolu Festivali kapsamında gerçekleştirilen etkinlik, katılımcılara Ziya Gökalp'in hayatı ve eserleri hakkında bilgi sundu.
Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kamuran Eronat, Ziya Gökalp'in Türk diline olan duyarlılığına ve onun eserlerinin Cumhuriyet'in temellerini atan Gazi Mustafa Kemal Atatürk üzerinde yarattığı etkiye dikkat çekti. Eronat, "Gökalp'in 'Türkleşmek, İslamlaşmak, Muasırlaşmak' adlı eseri, Türk entelektüel tarihinin mihenk taşlarından biridir" ifadelerini kullandı.
Konferansın bir parçası olarak Ziya Gökalp'in hayatı ve eserlerine dair belgelerin sergilendiği bir stant da katılımcıların beğenisine sunuldu. Bu sergi, Gökalp'in düşünce dünyasını ve yaşamını daha yakından tanıma fırsatı sundu.
Kültür ve Turizm Bakanlığınca düzenlenen Diyarbakır Kültür Yolu Festivali kapsamında Dicle Üniversitesi (DÜ) Kültür, Sanat, Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde "Vefatının 100. Yılında Ziya Gökalp Konferansı" gerçekleştirildi. Türk Dil Kurumu Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İbrahim Şahin (solda), konferansta bir konuşma yaptı.