Birçok kültüre ev sahipliği yapmış Diyarbakır, 2015 yılında UNESCO tarafından ‘Dünya Mirası’ olarak tescillendi. Güzide şehrimiz Diyarbakır’da yürütülen bir restorasyon çalışmasında, Kanuni Sultan Süleyman tarafından yaptırılan ve 1930'a kadar halkın su ihtiyacını karşılayan, su dağıtım sistemi bulundu.
KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN DÖNEMİNDEN KALMA ÇEŞME BULUNDU
Diyarbakır’da yürütülen restorasyon çalışmasında, buldukları Kanuni Sultan Süleyman döneminden kalma çeşmeyi titizlikle incelediklerini dile getiren Diyarbakır Rölöve ve Anıtlar Müdürü Cemil Koç, "Şu an 1 ana hat, 3 tali hattan oluşan 50 metre uzunluğundaki su dağıtım tesisatının kısımlarını tespit ettik" dedi.
Tarihimize eşlik etmiş şehirlerin başında gelen Diyarbakır, 2015 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak tescillenmişti. Büyük bir tarihin izlerini taşına Diyarbakır Sur ilçesinde, restorasyon çalışmaları devam ediyor. Titizlikle yürütülen çalışmalarda, Osmanlı Dönemine ait bir çeşme bulundu. Detaylandırılan çalışma, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın oluşturduğu Bilim Komisyonu ve uzmanlardan oluşan Danışma Kurulu'nca kontrol ediliyor. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nce yapılan ihaleyle, 3.etap restorasyon çalışmaları kapsamında yer alan 1-2-5-7 ve 8 No'lu burçlar ve ara sur duvarlarındaki restorasyon çalışmaları devam ediyor.
DİYARBAKIR’DA OSMANLI DÖNEMİNİNDE SU İHTİYACINI KARŞILAYAN SU ŞEBEKESİNE RASTLANDI
Restorasyon çalışması sırasında surlar arasında 7 ve 8 No'lu burçların zemin katlarının tespiti ve drenaj sisteminin gerçekleştirilmesine yönelik titizlikle yürütülen çalışmalar sırasında, Osmanlı Döneminin en önemli padişahlarından Kanuni Sultan Süleyman tarafından halkın su ihtiyacının karşılanması için 1543 yılında yaptırılan ve 1930’a kadar kentin ihtiyacını karşılayan su şebekesi bulundu. Diyarbakır Rölöve ve Anıtlar Müdürü Cemil Koç, surlardaki restorasyon çalışmalarının alanında uzman teknik elamanlar ve arkeologlar denetiminde hız kesmeden devam ettiğini dile getirdi. Yapılan tarihi kazıda tespit ettikleri su şebekesine değinen Koç, "Kazıda, Kanuni Sultan Süleyman döneminde kentin 14 kilometre uzağında bulunan Gözeli'den Hamravat suyunun su kemerleriyle getirildiği su şebekesine ilişkin verilere ulaştık. Şu an 1 ana hat, 3 tali hattan oluşan 50 metre uzunluğundaki su dağıtım tesisatının kısımlarını tespit ettik’ şeklinde ifade etti.