Diyabet Nedir, Diyabet Belirtileri Nelerdir?

Diyabet nedir? Diyabet hastalığının belirtileri nelerdir? Diyabet hastalığının nedenleri nelerdir? Diyabet hastalığının çeşitleri nelerdir? Diyabet hastalığının tedavi yöntemleri nelerdir?

16.03.2020-16:32 - (Son Güncelleme: 29.06.2021-10:54)

Diyabet nedir? Diyabet hastalığının belirtileri nelerdir? Diyabet hastalığının nedenleri nelerdir? Diyabet hastalığının çeşitleri nelerdir? Diyabet hastalığının tedavi yöntemleri nelerdir? Adını çok sık duyduğumuz ve çağın hastalığı olarak geçen diyabet yani şeker hastalığı, ölümcül birçok hastalığın oluşumunda önemli bir yere sahiptir. Peki diyabet (şeker hastalığı) nedir? Diyabet belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? Özellikle son zamanlarda en çok rastlanan hastalıklardan biri olan diyabet beslenme alışkanlıklarının bozulmasıyla meydana gelen sağlık problemlerinden biridir. Kandaki şeker seviyesinin olması gereken aralığı aşarak üzerine çıkmasından dolayı meydana gelen diyabet dikkat edilmezse ciddi sonuçlar doğurabilir. Kanda olması gereken aralığın üzerine çıkılması ise genellikle diyabet hastalığına işaret etmektedir. Diyabet hastalığı ile bilinmesi gereken tüm detayları sizler için bir araya getirdik. Detaylar haberimizde. 

DİYABET (ŞEKER HASTALIĞI) NEDİR?

Diyabet, halk arasında şeker hastalığı olarak bilinir. Kanda bulunan glukoz olarak adlandırılan şeker seviyesinin normalin üzerine çıkması, buna bağlı olarak normalde şeker içermemesi gereken idrarda şekere rastlanmasıdır. Farklı çeşitleri bulunan diyabet hastalığı, dünya üzerinde en sık rastlanan hastalıklar arasında yer alır. Uluslararası Diyabet Federasyonu'nun sağlamış olduğu verilere göre her 11 yetişkinden biri diyabet hastası olmakla birlikte her 6 saniyede 1 birey diyabet bağlı oluşan sorunlar nedeniyle hayatını kaybetmektedir.

DİYABET (ŞEKER HASTALIĞI) BELİRTİLERİ NELERDİR?

Diyabetin en belirgin belirtilerinden olan üç temel faktör bu hastalığa yakalanmış olma ihtimalinin göstergesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bunlar normalden fazla yemek yeme ve doymama hissi, sık idrara çıkma, ağızda kuruluk ve tatlılık hissi ve buna bağlı olarak aşırı su içme isteği olarak sıralanabilir. Bunun haricindeki diyabet belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

- Halsizlik ve yorgunluk hissi

- Hızlı ve istemsiz kilo kaybı

- Bulanık görme

- Ayaklarda uyuşma ve karıncalanma şeklinde rahatsızlık hissi

- Yaraların normalden daha geç iyileşmesi

- Ciltte kuruluk ve kaşıntı

- Ağızda aseton benzeri koku oluşumu

DİYABET (ŞEKER HASTALIĞI) NEDENLERİ NELERDİR?

Yapılan araştırma sonuçlarına göre diyabet hastalığının nedenlerinden olan genetik ve çevresel faktörlerin birlikte rol aldığı ortaya çıkmıştır. Temelde Tip 1 Diyabet ve Tip 2 Diyabet olarak iki türü bulunan şeker hastalığında hastalığa sebep olan nedenler türlere göre farklılık göstermektedir.

Tip 1 Diyabetin Belirtileri Nelerdir?

- Bulantı

- Kusma

- Karın ağrısı

- Derin soluk alma

- Ağızda aseton kokusu

- Baygınlık hissi, dalgınlık

- Kilo kaybı

- Kan şekerinin yükselmesine bağlı olarak:

- Sık ve bol idrara çıkma

- Sıvı kaybı

- Susama, ağız kuruması

- Ciltte kuruluk belirtileri görülebilir

Tip 2 Diyabetin Belirtileri Nelerdir?

- Obezite (aşırı kilo)

- Ebeveynlerde diyabet öyküsünün bulunması

- İleri yaş

- Hareketsiz yaşam tarzı

- Stres

- Gebelik sırasında gestasyonel diyabet oluşumu ve normalden yüksek doğum ağırlıklı bebek dünyaya getirme

DİYABET (ŞEKER HASTALIĞI) ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

Tip 1 Diyabet (İnsüline Bağımlı Diyabet)

Genel olarak çocukluk döneminde ortaya çıkan, pankreasta insülin üretiminin yetersiz kalması ya da hiç olmaması kaynaklı ve dışarıdan insülin alımının zorunlu olduğu diyabet hastalığı türüdür.

Tip 2 Diyabet

Hücrelerin kan şekerini düzenleyen insülin hormonuna karşı duyarsızlaşması sonucunda oluşan diyabet hastalığı türüdür.

Latent Autoimmune Diabetes in Adults (LADA)

İleri yaşlarda görülen, otoimmün (bağışıklık sistemindeki çalışma bozukluğu nedeniyle vücudun kendi kendine zarar vermesi) kaynaklı Tip 1 diyabet benzeri insüline bağımlı diyabet hastalığı türüdür.

Maturity Onset Diabetes (MODY)

Erken yaşta görülen Tip 2 diyabet benzeri diyabet hastalığı türüdür.

Gestasyonel Diyabet 

Hamilelik esnasında gelişen diyabet hastalığı türüdür.

DİYABET (ŞEKER HASTALIĞI) TEDAVİSİ YÖNTEMLERİ NELERDİR?

- Diyabet hastalığında tedavi yöntemleri, hastalığın türüne göre değişiklik gösterir. 

- Tip 1 diyabette insülin tedavisi ile beraber tıbbi beslenme tedavisi uygulanmalıdır. 

- Hastanın diyeti doktor tarafından önerilen insülin dozu ve planına göre diyetisyen tarafından planlanmalıdır. 

- Besinlerin içerdiğinde bulunan karbonhidrat değerine göre insülin dozunun ayarlanabildiği karbonhidrat sayımı uygulaması ile birlikte Tip 1 diyabetli bireylerin hayatı oldukça kolaylaştırılabilmektedir. 

- Tip 2 diyabetli bireylerde ise tedavi beslenme düzeninin sağlanmasının yanında çoğu zaman hücrelerin insülin hormonuna duyarlılığını artırmak için veya doğrudan insülin hormonu salınımını artırmaya yönelik oral antidiyabetik ilaçların kullanılmasını içerir.

- Diyabet hastalığında dikkat edilmesi gerekenler ve önerilen tedavi ilkelerine uyulmadığı taktirde kan şekerinin yüksek seviyelerde seyretmesi, başta nöropati (sinir harabiyeti), nefropati (böbreklerde hasar oluşumu) ve retinopati (göz retinasında hasar oluşumu) olmak üzere pek çok sağlık problemine neden olur. 

- Bu sebeple eğer siz de diyabet hastalığına sahipseniz, düzenli olarak kontrollerinizi yaptırmayı ihmal etmeyiniz.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal