Halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen diyabetin son yıllardaki hızlı artışı uzmanları korkutuyor. Türk Diyabet Cemiyeti'nin açıklamalarına göre; 415 milyon olan diyabet hasta sayısının, 2040 yılında 640 milyona ulaşacağı öngörülüyor. Diyabet hastalığının vücuda zararları hakkında bilgiler aktaran İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Nursal Filorinalı Konduk, diyabetin sigara kadar komplikasyonları çok olan zararlı bir hastalık olduğunu söyledi.
Diyabetin hızla yayılmasının toplumsal boyutunu değerlendiren Konduk, 'Hayatımıza giren akıllı telefonlar, arabalar, bizleri hareketsiz bir yaşama sürükledi. Bu nedenle özellikle Türk toplumu şişmanlamaya başladı. Çalışma saatlerimiz uzadı. Yemek yapmaya ve hazırlamaya olan zamanımız azaldığı için kolay yapılabilir, fast food yiyecekleri tüketmeye başladık. Türkiye'de son 12 yılda diyabet sıklığı yüzde yüz arttı. Türkiye'de ortalama 11 milyon civarında diyabet hastası olduğundan bahsediliyor' açıklamasında bulundu.
Hastalıkla ilgili bilgi veren Konduk, 'Sigara sessiz ve sinsi fakat bir yandan da tüm sağlığımıza zarar veren bir madde. Sigaranın içinde 4 binden fazla zararlı madde bulunuyor. Örnek verecek olursak; boya çıkarıcı olarak kullanılan aseton, kansere sebep olan aromatik hidrokarbonlar, roket yakıtında kullanılan metan çakmak gazında bulunan bütan gibi çok sayıda zararlı maddeler içeriyor. Türkiye'de sigaradan yılda 100 bin kişi ölüyor. içilen her bir sigaranın insan ömrünü ortalama 12 dakika kısalttığı söyleniyor. Sigara akciğer kanserinden tutun da kalp hastalıklarına, hipertansiyona, mide ülserine, bunamaya, kalp damar hastalıklarına, damar tıkanıklıkları gibi birçok hastalığa sebep oluyor. Diyabet de sigara gibi komplikasyonları çok olan bir hastalık' şeklinde konuştu.