Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hırvatistan ziyareti kapsamında bulunduğu Zagreb'de mevkidaşı Gordan Grlic-Radman ile beraber bir görüşme gerçekleştirdi. Bakan Çavuşoğlu, İsveç'teki PKK eylemlerine ilişkin, önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Çavuşoğlu, PKK'nın İsveç'e de zarar verdiğini ifade ederek, "İsveç kanunlarının ve yetkililerinin ne kadar gevşek olduğunu gösteriyor" diyerek şöyle devam etti: "PKK, sadece Türkiye'ye değil İsveç'e de zarar vermeye çalışıyor." açıklamalarında bulundu.
İsveç'in gönderdiği belgeleri yetersiz bulduklarını dile getiren Bakan Çavuşoğlu, "İsveç'in NATO üyesi olmaması için elinden geleni yapıyor. PKK destekçisi milletvekili de hükümeti adeta rehin almış, tehdit ediyor. İsveç içinde de NATO üyesi olunmasını istemeyen yetkililer, kurumlar da var. Özellikle bu PKK terör örgütü, YPG/PKK her türlü çabayı sarf ediyor adeta rehin almış durumda. İki ülkenin üyelik süreciyle ilgili belge verdik. Daha sonra onlar bir belge gönderdiler. Ancak bu belgeleri yetersiz bulduk, 'Bunun üzerinden ancak müzakereye devam edilebilir' dedik. Dışişleri Bakan Yardımcımız Büyükelçi Sedat Önal ile Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın yarın akşam Brüksel'e gidecekler." ifadelerini kullandı
Stockholm'de bulunan anıt binaların üzerine terör örgütü YPG/PKK'nın sözde simgeleri ile beraber ele başının fotoğraflarının projeksiyonla yansıtıldığı görüntüleri doğru olduğunu ifade eden İsveç Dışişleri Bakanlığı, "Manipüle edildiğine inandığımız mesajlarla sosyal medyada İsveç'in PKK'yı desteklediğini iddia edilerek dolaşıyor" ifadelerini kullandı. Konuyla ilişkin gerekli tedbirlerin alındığını söyleyen İsveç Dışişleri Bakanlığı, "Bu, açık bir şekilde İsveç'in NATO'ya katılımını engellemek amacıyla kasıtlı ve kötü niyetli bir etki kampanyasıdır. İsveç bir terör örgütü olan PKK'yı açıkça kınamıştır ve İsveç terörün her türlüsünü kınamaktadır" ifadelerine yer verdi.
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, NATO Savunma Bakanları Toplantısı'nın sonunda önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Akar, toplantılarda Irak ve Suriye'nin kuzeyindeki operasyonlarda İsveç üretimi silahların ele geçirildiğini dile getirerek, bununla ilgili kanıtları muhataplarına sunduklarını ifade etti. Bakan Akar, bu gelişmelerin ittifak ruhuna uymadığını ifade ederek, "İsveç ve Finlandiya'nın terör örgütlerine siyasi, finansal destek sağlaması, silah yardımı yapması, oraların terör yuvasına dönüşmesi NATO için de bir tehdit. Irak'ın, Suriye'nin kuzeyindeki teröristlerin ülkemize yönelik saldırılar gerçekleştirdikten sonra kaçıp bir sığınak olarak bu ülkelerde kalması kabul edilebilir mi? Bu ittifak ruhuna uyar mı" açıklamalarında bulundu.
İletişim Başkanlığı tarafından, Belçika'nın başkenti Brüksel'de düzenlenen "Ukrayna Krizi ve NATO'nun Geleceği" panelinde, Türkiye'nin kilit rolü ve teröre destek veren ülkelerle ilgili meşru hassasiyetleri ele alındı. İletişim Başkanı Fahrettin Altun'un videolu mesajıyla başlayan panelde Avrupa Muhafazakarlar ve Reformcular Birliği Başkanı Richard Milsom, İsveç ve Finlandiya'nın üyeliklerine karşı duruş gösterilmesinin NATO içindeki uyumla ilgili soru işaretleri oluşturduğunu belirterek, Türkiye'nin iki ülke ile herkesi tatmin eden bir anlaşmaya varacağını söyledi. Brüksel Özgür Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Koert Debeuf de Avrupa'nın Türkiye'nin hassasiyetlerini anlamadığını, meseleyi "Türkiye'nin NATO'nun genişlemesine sorun çıkarması" ifadelerini kullandı.