Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Çin ziyareti için yola çıkıyor

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Çin Halk Cumhuriyeti'ne gerçekleştireceği ziyaret için hazırlıklarını tamamladı. Fidan'ın Çin'deki temasları, uluslararası ilişkilerde önemli bir dönemeç olacak.

03.06.2024-11:31 - (Son Güncelleme: 03.06.2024-11:34) Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Çin ziyareti için yola çıkıyor

Türkiye'nin Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Çin Halk Cumhuriyeti'ne yapacağı ziyaret için hazırlıklarını tamamladı. Bu ziyaret, Fidan'ın Çin'deki ilk resmi teması olacak. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, 5 Haziran tarihine kadar sürecek olan ziyaret programı kapsamında Çin'in yanı sıra Doğu Türkistan'ı da ziyaret edecek.

Çin ziyareti kapsamında, Fidan'ın Çinli mevkidaşı Wang Yi'nin davetine icabetle Pekin'de olması bekleniyor. Burada, Çin Devlet Başkan Yardımcısı Han Zheng ve Çin Komünist Partisi temsilcileriyle görüşmeler gerçekleştirecek.

Diplomatik kaynaklara göre, Pekin'deki temaslarında Gazze, Ukrayna ve Kızıldeniz'de yaşananlar gibi kritik konular öne çıkacak. Özellikle, Gazze'deki durumun ele alınması ve bir an önce kalıcı bir ateşkesin sağlanması için atılabilecek adımlar değerlendirilecek.

Ticaret hacmi dikkat çekti

İki ülke arasındaki ticaret hacmi de ziyaretin gündem maddelerinden birini oluşturacak. İki ülke arasındaki ticaret hacminin 48 milyar doları bulması dikkat çekerken, ticaretin daha dengeli ve sürdürülebilir bir yapıya kavuşturulması ele alınacak. Ayrıca, Çin'den Türkiye'ye, özellikle yeni teknoloji yatırımlarına dair iş birliği imkanları da görüşülecek.

Bakan Fidan'ın Pekin'deki temaslarının ardından, Urumçi ve Kaşgar şehirlerini ziyaret etmesi öngörülüyor. Bu ziyaret, Uygur Türklerinin temel hak ve özgürlüklerinin korunması ve refah içinde yaşamalarının önemi açısından büyük önem taşıyor.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın Çin ziyareti, Türkiye-Çin ilişkilerinin geliştirilmesi ve bölgesel meselelerde iş birliğinin artırılması adına önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Ziyaretin, Türkiye'nin bölgesel ve küresel konulardaki etkin rolünü pekiştirmeye yönelik çabalarına katkı sağlaması bekleniyor.

Ceren Pekşen
cerenpeksen@haber365.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal