Diş Çıkarma Döneminde Bebek Nasıl Rahatlatılır?

Bebeklerin diş çıkarma dönemi hem ebeveynleri hem de kendileri için çok sıkıntılı bir süreçtir. Ancak bu süreçte bebekleri sakinleştirebilecek birkaç yöntem bulunmaktadır. Peki, diş çıkaran bebek nasıl rahatlatılır? Diş çıkarma dönemi ne kadar sürer? Konuya ilişkin detaylar haberimizde…

15.07.2020-15:09 - (Son Güncelleme: 15.07.2020-15:04) Diş Çıkarma Döneminde Bebek Nasıl Rahatlatılır?

Bebeklerin diş çıkarma süreçleri en sancılı ve rahatsız hissettikleri dönemleridir. Bu nedenle bu süreçte bebekleri rahatlatacak birtakım yöntemlere başvurmak gerekir. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Sevinç Çabukoğlu, bebeklerin diş çıkarma dönemine dair en çok merak edilenleri açıkladı. İşte detaylar…

DİŞLER NE ZAMAN ÇIKMAYA BAŞLAR?

Sağlıklı bir bebekte, diş çıkarma dönemi 6-7 aylıkken başlar fakat bu süreç bebekten bebeğe değişkenlik göstermektedir. Çünkü bebeklerde diş çıkarma genetik faktörlere bağlıdır.

Ebeveynlerin ilk diş çıkardıkları zaman, bebeğin ilk dişini ne zaman çıkaracağı konusunda önemli bir rol oynar. 2 aylıktan 14 aylığa kadar diş çıkarma dönemi içerisine giren bebekler olabilir.

DİŞ ÇIKARMA DÖNEMİ NE KADAR SÜRER?

Diş çıkarma dönemi, 20 süt dişi tamamlanana kadar yani 27-28 aylık oluncaya kadar devam eder. Bebeklerin dişleri tek tek, 1-2 ay ara ile veya aynı anda çıkabilir.

Diş çıkarma döneminde olan bebeklerin iştahı azalır, genellikle sulu gıdalar tüketmek ister. Eğer emmeye devam ediyorsa sürekli memede kalmak isteyebilir.

DİŞ ÇIKARMA DÖNEMİNDE GÖRÜLEN BELİRTİLER NELERDİR?

  • Ateş
  • Aşırı salya
  • Salya akıtmaya bağlı ağız kenarında kızarma
  • Geceleri huzursuzluk
  • Ellerini ağzına sokma
  • Kulaklarını tutmasına neden olan diş eti ağrısı
  • Daha cıvık bir dışkı, hafif ishal
  • Diş etlerinde şişme
  • İştahsızlık

DİŞ ÇIKARAN BEBEK NASIL RAHATLATILABİLİR?

Diş çıkarma döneminde bebeğe; diş eti ağrısını hafifletici jeller kullanılabilir. Ağzı içinde eriyen, içeriğinde kalsiyum ve papatya bulunan, diş etlerini rahatlatmaya yardımcı olan granüller de kullanılabilir. Bunların yanı sıra diş kaşıyıcılar kullanılabilir ancak boyalı ve kötü malzemeden olmamasına dikkat edilmesi gerekir.

Havuç, kereviz sapı gibi sert gıdalar diş etlerini kaşıması için bebeğin eline verilebilir. Ancak bu besinleri bebeğin eline verdiğinizde mutlaka gözlemlemeniz gerekir. Aksi halde bu yiyecekler bebeğin boğazına kaçabilir.

DİŞ ÇIKARMA DÖNEMİNDE ENFEKSİYONA DAHA YATKIN OLURLAR

Diş çıkarma döneminde bebeğin koltuk altından bakılan ateşi 38 derece ve üzerindeyse, ishali çok sulu ve çok sıksa, öksürük, burun akıntısı, kusma gibi şikayetler görülüyorsa mutlaka doktorunuza başvurun. Çünkü diş çıkarma dönemine eşlik eden bir enfeksiyon olabilir.

Diş çıkarma dönemlerinde, bebeklerin bağışıklık sistemleri zayıflar ve bu nedenle enfeksiyona daha açık hala gelir.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal