Diş ağrıları, insanlarda en çok rahatsızlık uyandıran ağrıların başında gelir. Diş apsesi de yaratacağı ağrı nedeniyle rahatsızlık uyandırır ve tedavi edilmediğinde daha da büyüyerek ciddi sonuçlara yol açabilir. Bu nedenle diş apsesi için doktor muayenesi elzemdir. Ancak muayene öncesi ya da sonrasında, diş apsesi nasıl geçer sorusunun cevabı olan çeşitli yöntemler bulunmaktadır.
DİŞ APSESİ NEDİR VE NEDEN OLUŞUR?
Diş apsesi, dişlerde ya da diş etlerinde ortaya çıkan bakteriyel enfeksiyonlar sonucu ortaya çıkan irinli birikintilerdir. Diş apsesi sonrasında, dişlerde ve diş etlerinde ağrı gözlemlenir. Ağız temizliği ve bakımının yeterli düzeylerde yapılmaması, diş apselerinin en önemli nedenlerinden biridir.
Şeker ve karbonhidrat içerikli yiyeceklerin tüketilmesi sonucu ağızda bakteri üremesi diğer önemli bir nedendir. Bu tarz yiyecekler sonrasında ortaya çıkan bakteriler, dişlerin üzerindeki çürükler ve kırıklardan ilerler ve apseye yol açar.
DİŞ APSESİ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Diş apsesi nasıl geçer demeden önce, diş apsesi belirtilerini inceleyelim. Diş apsesinin belirtileri arasında, diş ve diş etlerinde ortaya çıkan zonklama hissi ve ağrılar bulunmaktadır. Bunun yanında dişlerde soğuk ve sıcak yiyeceklerin ve içeceklerin tüketimi sırasında ortaya çıkan hassasiyet ve ağrı da diş apsesinin belirtisi olabilir.
İlerleyen evrelerde, diş apsesinin belirtisi, ağzın açılıp kapatılırken zorlanması ve bazı durumlarda çene ve boyun bölgesinde ortaya çıkan şişlikler apsenin belirtileridir. Diş apsesi, ateş ve halsizliğe de neden olur.
Diş apsesinin görünümü, kırmızı renkli, ödemli ve kanamalı bir yapıya sahiptir. Apse, çiğneme esnasında da ağrıya neden olur. Dişlerin sızlaması da diş apsesinin belirtilerinden bir tanesidir. Çene kemiğinde ve boyunda çeşitli ağrılar da ortaya çıkabilmektedir.
DİŞ APSESİ NASIL GEÇER?
Diş apsesi nasıl geçer sorusu, beraberinde profesyonel tedaviyi getirmenin yanında, günlük hayatta uygulanabilecek çeşitli yöntemleri de kapsamaktadır.
İlk olarak, diş apsesinin ilerlemesi halinde diş kaybına kadar varan ciddi sonuçlar ortaya çıkacağını düşünerek doktor tedavisi yaptırılmalıdır. İlerleyen apseler, cerrahi müdahale ile iltihabı akıtılarak temizlenebilir.
Şimdi, evde uygulayabileceğiniz yöntemlere bakalım:
- Tuzlu su ile gargara yapmak, bölgedeki iltihaptan kaynaklanan ağrıyı azaltır ve aynı zamanda iltihabın oluşmasını ve yayılmasını da engeller. Diş apsesinin yardımcı tedavisi için, ılık su ve tuz karışımı kullanılabilir.
- Karanfil yağına batırarak apseli bölgeye bastırılan bir pamuk, diş apsesinin ağrısını azaltır.
- Nane çayının posasını ya da poşetini doğrudan apseli bölge üzerine uygulayabilirsiniz. Nane, doğal bir ağrı kesicidir.
- Diş apsesini geçirmek için alkol içerikli ürünler kullanmak iltihaplı bölgede sıvı birikmesine neden olarak iltihabın ve ağrının çoğalmasına neden olacaktır.