Dipten Zirveye: AK Parti'nin Enerjide Çığır Açan İcraatleri

2002 yılında Türkiye halkının 'Artık Yeter' dediği bir dönemde büyük bir zafer elde ederek tek başına iktidara gelmesinin üzerinden 18 yıl geçti. Birçok alanda Türkiye'ye çağ atlatan Recep Tayyip Erdoğan önderliğindeki Türkiye'nin en büyük başarılarından biri ise enerji alanında yapılan çalışmalar oldu.

25.06.2020-15:26 - (Son Güncelleme: 25.06.2020-15:34) Dipten Zirveye: AK Parti'nin Enerjide Çığır Açan İcraatleri

 

Türkiye AK Parti'nin iktidara geldiği günden bugüne ülke tarihinin altın çağını yaşıyor. Recep Tayyip Erdoğan'ın başını çektiği AK Parti kurmayları, sosyal yaşamdan ekonomiye, sağlıktan enerjiye kadar bir çok alanda Türkiye'yi dünya devleri ile rekabet edebilecek güce taşıdı.

Türkiye'nin son zamanlarda büyük bir çıkış yakalayarak ilerleme kattetiği bir diğer sektör ise 'Enerji'.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın öncülük ettiği AK Parti'nin hayata geçirdiği ve kısa sürede büyük kazanımların elde edildiği enerji sektöründe bugün, Türkiye gelişmiş olarak gösterilen birçok batı ülkesine parmak ısırtıyor.

Hal öyle bir noktaya geldi ki, Türkiye sadece kendi enerjisini üreten değil, uluslararası enerji organizasyonlarının da bir parçası olmayı başardı

Peki, 2002 ve öncesinde nasıl bir Türkiye vardı? Türkiye enerjide nasıl bir dönüşüm süreci geçirip neler başardı?

BAĞIMSIZ ENERJİ SAYESİNDE TÜRKİYE GÜÇLENDİ

 - Yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarına öncelik sunarak kaynak genişletilmesine gidiliyor.

 - Türkiye, bu süreçte talepteki artış hızında dünyada 2. oldu. Ak Parti hükumeti, enerji arz güvenliğinin temin edilmesine oldukça önem vererek, enerji arz güvenliğine yönelik güçlü politikalar oluşturdu.

 - Elektirik enerjisi kurulu gücü, son 15 senede 31.846 MW’tan 83.139 MW’a (2,6 katına) çıktı.

 - Elektrik tüketimi 2,1 katına çıktı.

 - Son 15 senede elektrik enerjisi tüketimi, 132,5 milyar kWh’ten 279,3 milyar kWh’e çıktı.

 - Elektrik ihracatı, ithalatını geçti.

 - 2002'de 300 adet olan elektrik santrali, 13 katını aşarak 4.064 adede yükseldi.

 - Yenilebilir enerji kaynakları kurulu gücü %205 arttı.

 - Hidroelektrik kurulu gücü 2 arttı.

 - Hidroelektrik enerjisi Türkiye elektrik enerjisi üretiminin yaklaşık %24’ünü karşılar hale geldi.

 - Son 15 senede Rüzgar enerjisi kurulu gücü; 19 MW'tan 6.479 MW’a çıktı.

 - Türkiye, elektrik enerjisi üretiminin neredeyse %6'sını Rüzgar Enerjisi ile karşılıyor.

 - Ak Parti, jeotermal Enerjiyi önemli kaynaklarımızdan biri ve enerji üretiminin neredeyse %1.8'ini karşılar hale getirdi.

 - Güneş Enerjisinin Türkiye elektrik enerjisi üretimindeki yeri, gelecek senelerde daha da artacak.

 - Yenilebilir enerjiden elektrik üretmek isteyenlerin önü açıldı.

 - Temiz enerji üretimde büyük adımlar atıldı.

 - 2005'te kömür araması çalışmasında 9 milyon tonun üzerinde rezerv bulundu, böylece rezerv ikiye katlanarak yerli kömüre destek verildi.

 - Enerji tüketim maliyetini asgari ücretteki payı düşürüldü. 2020'de asgari ücretle çalışan birinin maaşının % 20.1'i elektrik faturasına giderken bugün bu oran %5,9 çekildi. Doğalgazda yüzde 32,2'den %9,8'e, Kömür tüketiminde %6,8'den %5,2'ye geriledi.

 - Elektrikteki kayıp kaçak miktarı ,4 düzeyine çekildi.

 - Doğal gaz iletim ve dağıtım boru hattı uzunluğu 30 kat arttırıldı.

 - Ak Parti, petrol ve doğal gaz yurt içi arama ve üretim içiin son 15 senede 10 milyar dolar yatırım yaptı.

 - 2002'de neredeyse 607 milyon dolar olan maden ihracatı, 2016 sene sonu itibariyle 3,5 milyar dolar oldu.

 - Ak Parti, kurumsal, güvenli̇ ve katma değer oluşturan bir madencilik anlayışıyla çalışmalarını gerçekleştiriyor.

 - Dünyadaki bor madeninin %73'ünün rezervi ülkemizden çıkıyor. Bor madeninde üretim, satış ile ihracat rakamlarında ciddi yol kat edildi.

 - 2023'e kadar 3 nükleer santral hedefi belirlendi.

 - Sinop nükleer santral anlaşması 3 Mayıs 2013'te imzalandı. Toplam 4.480 MW kurulu gücü olan 4 üniteden oluşan Sinop NGS’nin elektrik üretimimizde yer alması için faaliyetlere başlanmıştır.

 - Mersin Akkuyu Nükleer Santral çalışmaları bütün hızıyla sürüyor.

 - Ak Parti, 2007 senesinde Enerji Verimliliği Kanunu’nu uygulamaya alarak enerjinin ve enerji kaynaklarının verimli kullanımını teşvik eden ve zaruri yapan düzenlemeleri getirdi ve uygulamalara başladı.

 - Ülkemiz, Ak Parti sayesinde enerji diplomasisi ve üretimin dünya pazarlarına ulaşmasında merkez oldu.

 DOĞAL GAZ VE PETROL PROJELERİ

 - Doğu-Batı Enerji Hattı Koridoru’nun en mühim bileşenini oluşturan Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Ham Petrol Ana İhraç Boru Hattı, 4 Haziran 2006'da Ceyhan İhraç Terminali’nden taşınan ilk petrol tankeriyle işler duruma getirildi. Bu hat sayesinde Azeri petrolü başta olarak, Hazar Bölgesi’nde üretilen petrol uluslararası pazarlara ulaştırılıyor.

 - Ak Parti çalışmalarıyla ülkemizde, Azerbaycan-Türkiye Doğal Gaz Boru Hattı’ndan 2007'nin Temmuz ayından itibaren doğal gaz tedarik ediliyor. Öte yandan, 2007'nin Kasım ayında işletmeye alınan Türkiye-Yunanistan Doğal Gaz Boru Hattı ve Güney Avrupa Gaz Ringi Projesi’nin birinci basamağı sonlandırıldı.

 - Bakü-Tiflis-Erzurum Doğal Gaz Boru Hattı, senelik 20 milyar m3lük kapasitesiyle Türkiye’yle beraber Avrupa’nın da hızlıca çoğalan doğal gaz gereksiniminin bir bölümünü karşılayacak güce sahip durumda.

 - Güney Avrupa Gaz Ringi Projesi’nin bir sonraki etabını da Türkiye-Yunanistan Doğal Gaz Boru Hattı’nın, Adriyatik Denizi’nden geçecek bir hat sayesinde İtalya’ya uzatılması (Trans-Adriyatik Doğal Gaz Boru Hattı) oluşturuyor.

 - Bu süreçte Azeri̇ gazının ülkemiz üzerinden taşınması için Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi’nin (TANAP) anlaşmasına imza atıldı.

 - Kullanılan borularının %80’i yerli üreticiler aracılığıyla üretilen olan TANAP projesinde 2018'de ülkemize, bu sene ise Avrupa’ya gaz arzı temin edilmesi hedeflenmektedir.

 - Rusya ile Ekim 2016 yılında TürkAkım Projesi’nin uygulamaya alınmasıyla ilgili Hükûmetler Arası Anlaşma’da imzalar atıldı. TürkAkım Doğal Gaz Boru Hattı Karadeniz üstünden gelecek Rus gazının üçüncü taraf ülkelerden doğabilecek problemlerin önüne geçerek ülkemizin arz güvenliğine katkı yapılacaktır. Bu projenin inşaat çalışmaları sürmektedir.

 - Gazze Güneş Enerjisi Sistemi Projesi'yle, Gazze’deki sürekli elektrik kesintilerinin azaltılması ve Gazze’deki hastane, klinik ve okul benzeri kamu kurumlarının elektrik gereksinimlerinin karşılanması için Bakanlığımızın girişimleri ve TİKA aracılığıyla binaların çatılarına güneş enerjisine dayalı elektrik üretim tesisleri oluşturulmasına yönelik faaliyetler yapılmıştır.

 - Ülkemizin, Afrika açılım stratejisiyle paralel olarak, Bakanlığımız bilhassa Sahra-altı Afrika ülkelerine yönelik kapsamlı analiz faaliyetleri yapılmaktadır. Faaliyetler neticesinde kamu kurumları ile özel sektörün Afrika’da enerji ve madencilik sektörlerinde daha çok yer almaları hedeflenmiştir.

 - Ak Parti iktidarında MTA INTERNATIONAL kuruldu. Kuruluş faaliyetleri sona eren MTA International firması başta Afrika olarak, iş ortaklığı potansiyeli yüksek bütün bölgelerde ülkemizin maden arama çalışmaları yapmasının önü açılmıştır.

 AK PARTİ İKTİDARINDA ULUSLARARASI KURULUŞLARLA İLİŞKİLERİMİZ NASIL İLERLEDİ?

 - Bu dönemde G20 tarihinde ilk kez  “G20 Enerji Bakanları Toplantısı” yapılmıştır.

 - Sahra-altı Afrika ülkeleri Enerji Bakanları toplantısı yapıldı.

 - Ülkemiz, 2016 Çin Dönem Başkanlığı’nda, Enerjinin Sürdürülebilirliği Çalışma Grubu Eş Başkanlığını görevi almıştır.

 - Ülkemizin Şanghay İş Birliği Örgütü Enerji Kulübü Dönem Başkanlığında; Ak Parti'nin tavsiyeleriyle iş odaklı ve bölge ülkelerinin gereksinimlerini dikkate alarak, bölgeye daha çok yatırım yapılabilmesinin önünü açılarak, ülkelerindeki finans ve teşvik uygulamalarını da araştırılarak geliştirileceği bir platform oluşturuluyor.

Böylelikle, bugüne dek oldukça aktif olmayan Kulübün aktif bir duruma gelmesi, ülkemizin iş adamlarına yeni yatırım olanakları oluşturulması ve böylece bölge ülkelerinin gelişen ve aktif enerji sektöründe nasıl daha etken rol oynayabileceği konusu ortaya çıkarılacaktır.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal