Doğal güzellikleri ve kültürel zenginleriyle İzmir’in doluluğunu hatırlatan bu küçük ve sevimli ilçe Dikili’de gezilecek yerler de epey fazla. Dikili küçük bir ilçe ve fakat küçük bir ilçeye göre büyük bir kısmı da sahil şeridinde. Yaklaşık olarak Dikili’nin 40 kilometrelik bir sahil şeridi var. Büyük ve eski medeniyetlere zamanında kapılarını açmış olan Dikili, gitmenizi tavsiye ettiğimiz İzmir çevresi gezilecek yerler arasında sayılabilir. Eğer Dikili’ye gitmeyi planlıyorsanız sizler için hazırladığımız yazımıza göz atmanızda fayda var.
Dikili’de Gezilecek Yerler
İzmir çevresinde gezilecek yerlerin başında gelen Dikili hem konumu itibari ile muazzam bir Ege manzarasına sahip. Hem de eşsiz tarihi ile de sizlerin dikkatini çekecek çarpıcı ve büyük bir mirasa ev sahipliği yapıyor. Genellikle yaz aylarında ziyaretçilere kapısını açan Dikili ilçe merkezinden başlamanızı tavsiye ettiğimiz bu yazımızda Dikili’de gezilecek yerler listesi hazırladık sizler için.
• Bademli Köyü
Dikili ilçe sınırları içinde bulunan eski bir Rum köyü Bademli Köyü. İlçenin en güzel köyleri arasında yer alan Bademli Köyü aynı zamanda sit alanı kabul edilen ve deniz içinde havuz şeklinde düzenlinmiş kaynakları bulunan bir köy. Sit alanı olarak kabul edilmiş olduğu için herhangi bir tesis ya da beşeri unsur ile doğası ve manzarası bozulmadan korunuyor. Ayrıca Bademli Köyü içerisinde sıcak su termal kaynakları da var ve bu özelliği ile de aslında epey ünlü sayılabilir.
• Nebiler Köyü
İlçe merkezine yaklaşık olarak 17 kilometre uzaklıkta şelaleleri, su kaynakları ve mağarası ile Nebiler Köyü, Dikili’de gezilecek yerler arasında mutlaka yer almalı. Nebiler Köyü’ne ziyarete giderseniz eğer Aşıklar Şelalesi’nin doğasına hayran kalabilirsiniz ayrıca doğa yürüyüşlerinden ve tırmanmaktan zevk alıyorsanız büyüklü küçüklü 4 adet şelalenin olduğu bu köyde güzel bir rota da oluşturabilirsiniz.
• Aterneus Antik Kenti
Geçmişi milattan önce 4000 yılına kadar dayanan Aterneus Antik Kenti, Dikili ve İzmir için önemli bir tarihi alan. Dikili halkı tarafından Ağıl Kale ya da Ağıl Tepe adı verilen bir tepeninin üstüne kurulmuş Aterneus adını kutsal kaynak ya da ana tanrıça anlamına gelen Atarnetus’tan almış. Ayrıca hala daha sınırlı kazı çalışmalarının devam ettiğini de söylemek isteriz.
• Çandarlı Kalesi
Dikili’de en çok ziyaretçi alan kasabalarından biri olan Çandarlı, geçmişinde Amazon Kadın Savaşçılarının hâkimiyetinde olduğu rivayeti de söz konusu. Çandarlı Kalesi de bu kasaba içinde yer alıyor. Ne zaman ve kimler tarafından yapıldığı tam olarak bilinmese de tarihi boyunca birçok medeniyetin kendini savunmasına yardımcı olmuştur. Milattan önce 2. Yüzyıla dayanan taşların da olduğu kale birçok kez aldığı hasarlardan dolayı onarılmış. Hatta bir dönem Osmanlı Sadrazamı Çandarlı Halil Paşa tarafından da onarım görmüş. Kısacası Çandarlı’ya giderseniz geçmişin içinden kopup gelen bir mimariyi görebilme şansı yakalayabilirsiniz.
• Pitane Antik Kenti
Çandarlı Kalesi gibi Pitane Antik Kenti’nin de ne zaman yapıldığı tam olarak bilinmese de yapılan kazılarda birçok tarihi eser gün yüzüne çıkmış ve Dikili’de gezilecek yerler arasında turistler tarafından en çok ziyaret edilenlerden biri.