Günümüzde bilgisayar oyunları oynarken günde ortalama 3 saat geçiriyoruz. Amerika Birleşik Devletleri’nde yapılan araştırmaya göre 150 milyondan fazla insan haftalık en az 3 saat düzenli oyun oynuyor. Çocukların da dijital oyunlara olan ilgisi de gitgide artıyor. Peki dijital oranların bize etkileri neler?
DİJİTAL OYUNLARIN BEYNE OLAN ETKİLERİ NELER?
Dijital oyunların beyine olan etkileri konusunda 116 bilimsel araştırma yapılmıştır. Bu araştırmalar dijital oyunların beynin fonksiyonlarına etkilerinin yanında beynin yapısına olan etkilerini de irdelemiştir. Çalışmaların sonucunda ise oyunların beynin yapısını da değiştirdiği ortaya çıkmıştır.
DİJİTAL OYUNLAR BAĞIMLILIK YAPAR MI?
Dijital oyunlar, bizi sanal bir dünyanın içine sokar. Bu sanal dünyaya girerek kendimizi dış dünyanın sorunlarından, sorumluluklarından soyutlar. Böylece kişi başrolü olduğu bu sanal dünyada kendini daha güvende ve mutlu hissetmeye başlar. Bu da bağımlılığa sebep olur. Oyun bağımlılığı psikolojide yeni bir bağımlılık olarak tanımlanır; Instagram Gaming Disorder (IGD).
Dijital oyunların en büyük zararlarından birinin de sosyal ilişkilere olduğu biliniyor. Çocuklarda sosyal i becerilerin gelişmesini olumsuz yönde etkilediği dijital oyunların bilinen kötü etkilerinden. Dijital oyun bağımlılığın bireylerde, anti-sosyal kişilik bozukluklarının yanında, fiziksel olarak da bozukluklara sebep olduğu biliniyor. Uzun süreli bilgisayar kullanımı; obezite, görme ve iskelet sistemi bozukluklarına sebep oluyor.
DİJİTAL OYUNLARIN ÇOCUKLAR İÇİN ZARARLARI NELER?
Küçük yaşta başlayan oyun bağımlılığı, çocuklarda sosyal gelişimi çok etkiliyor. Çocukların, iletişim becerileri gelişmeyebiliyor, sosyal hayata karışmakta zorlanıyorlar. Dijital oyunlar aynı zamanda sanal dünya ile gerçek dünya arasındaki farkın kalkmasına sebep oluyor. Uzun saatler dijital oyun oynayan çocuk bir süre sonra gerçeklik algısını kaybedebiliyor. Bazı durumlarda, kendini sanal dünya oynattığı karakter yerine koyabiliyor. Oyundaki karakterin gücüne sahip olduğunu sanan çocuk, kendini fiziksel olarak zorlayabiliyor.
Şiddet içerikli oyunlar, çocukları saldırgan ve şiddet içerikli davranışlara itebiliyor. Oyunlarda şiddet uyguladıkça ödüllendirilen çocuk, gerçek hayatta da şiddet içerikli davranışlar göstermeye başlayabiliyor. Dijital oyunlarla zarar vermenin, öldürmenin kötü bir şey olduğu algısının kaybedilmesi, çocuğun şiddet olaylarına karşı duyarsızlaşmasına da sebep oluyor.
BİLİNÇLİ KULLANICILAR İÇİN RİSK YOK
Özellikle çocukların bilgisayar kullanımını denetlemek istiyor. Bu gittikçe genişleyen dijital dünyada nasıl içeriklerle karşılaşacaklarını denetlemek zorlaşıyor. Oyunları çocuklar için seçmek, kendi yaşına uygun içeriklere yöneltmek ebeveynlerin dijital dünyadan çocuklarını korumaları için gerekli. Uzmanlar bağımlılıkların önüne geçmek için çocukların bilgisayar vb. teknolojik aletle geçirdikleri süreyi de belirlemenin gerekli olduğunu söylüyor. Doğru seçilen içerikler çocuklar için yararlı olabiliyor. Eğitici içerikler, çocukların gelişimine katkı bile sağlıyor.
ÇOCUKLAR İÇİN DOĞRU OYUN NASIL SEÇİLİR?
Uzmanların tavsiye ettiği eğitici-öğretici oyunlara yönelmek çocuklar için faydalı olabilir. Eğitim kurumları özellikle çocukların gelişimleri için dijital uygulama önerilerinde bulunuyor. Ebeveynler bu öneriler doğrultusunda çocuğunu o uygulamalara yönlendirebilir. Fakat uzmanların değindiği en önemli konu; ekran başında geçirilen süre. Bu sürenin kontrol edilmesi çocuklarda oluşabilecek bağımlılığın önüne geçebilir
BİRLİKTE ETKİNLİKLER YAPIN
Çocukları, dijital dünyadan uzak tutmanın bir yolu da onların daha çok ilgisini çekecek şeylere yöneltmek. Aile içi iletişimi arttırmak, daha fazla etkinlik yapmak, birlikte geçirilen zamanların kalitesini arttırmak; çocukları dijital oyunlardan uzak tutmak için önemli. Çocuklar sosyal aktiviteler için desteklenmedir.