BTK tarafından yayınlanan rapora göre, 2020 yılında başlayan ve süregelen salgın döneminde dünya zorlu bir süreçten geçerken, insanların evde kalma süreleri arttı. Böylelikle, dijital oyun sektörü Kovid-19 nedeniyle gün geçtikçe en çok güçlenen ve büyüyen sektörler arasında yerini aldı.
Halen devam eden koronavirüs salgını, tüm dünyanın karantinada evlerine çekilmesine neden oldu. Evlerinde vakit geçirmek isteyenler de ‘dijital oyun dünyası’ gibi alternatif çözümlere yöneldiler. Dünyanın tamamı gibi benzer eğlence arayışlarına giren Türkiye’de dijital oyun sektörü bir önceki yıla oranla yüzde 29’luk bir büyüme gösterdi.
Dijital oyun sektörü, 2020 yılında küresel ölçekte yüzde 9,3 artış göstererek 159 milyar dolarlık bir pazar payına ulaşmıştı. Yayınlanan raporda ise mevcut pazarın 2026 yılına kadar 295 milyar doları aşacağı tahmin ediliyor.
Dijital oyun endüstrisi, mobil oyunların önderliğinde büyüyor. Salgın döneminde en büyük artışı mobil oyunların sağladığı belirtilen Dijital Oyunlar Raporu'nda, bu oyunların 2020 yılında getirisinin 77,2 milyar dolar olduğu bildirildi.
Türkiye'de yayın platformlarıyla birlikte yükselişini sürdüren dijital oyun sektörüne en fazla katkıyı dünyada olduğu gibi mobil oyunlar yaptı. Türkiye'deki mobil oyun sektöründe hızlı bir ilerlemenin yaşandığı belirtilerek, sektörün 2020 yılında salgının yaşanmadığı bir önceki yıla kıyasla yüzde 29 büyümeyle rekor kırdığı belirtildi.
Türk oyunları dünya ortalamasına göre 2 kat daha fazla ilgi görüyor. İndirilme sayısının ortalama 759 bin 470 kişiyi bulduğu Türkiye'de, oyun geliştirici şirket sayısının 239'a yükseldiği ifade edilen raporda, şu bilgilere yer verildi;
‘Geçen yıl Türkiye'de yetişkinlerin ortalama yüzde 79'unun mobil oyun oynadığı, bunun yüzde 81,7'sinin kadın, yüzde 76,5'inin erkek olduğu, salgından dolayı evlerine kapanan insanların mobil oyunlara büyük ilgi gösterdiği, insanların bir günde ortalama 4 saatten fazla oyun oynamaya vakit ayırdığı belirlendi.’