Kovıd-19 salgınından itibaren en çok kullanılan ürünlerin başında el dezenfektanları geliyor. Uzmanlar dezenfektanların normale uygun olmadığı taktirde ciltte tahribata ve gözde körlüğü sebep olabiğini, sağlık problemlerine neden olabileceğinin açıkladı. Göz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Cüneyt Karaarslan, bu tarz kimyasal maddeler içeren ürünün kullanılabilmesi halinde göze de hasar verebileceğini söyledi. Şahısa gerekli müdahalenin yapılamaması durumunda körlüğe kadar gidebileceğini belirtti.
Yüzey için kullanılan dezenfektanların asla el ve cilt için kullanılmaması gerektiğine dair açıklama yapan Adana Eczacılar Odası Başkanı Yalbuzdağ, şu ifadeleri konuştu:
'Yüzey dezenfektanları cilde temas ettiğinde ya da göze temas ettiğinde mutlaka su ile temizlenmesi gerekiyor. Bunların hem ciltte kaldığında, hem solunduğunda vücuda zararları vardır. Dezenfektançözeltiler el antiseptiği olarak kesinlikle kullanılmamalıdır, bunların ayrımının yapılması lazım. Kokusundan ve cilde verdiği yanma hissinden farkını anlayabiliriz. Hele ki bunların kesinlikle içilmemesi gerekiyor. Dezenfektanlar, cansız yüzeye sürdüğümüzde buharıyla da temizleme özelliğine sahip. Bu uygulama açık havada ya da havalandırılan bir ortamda yapılmalıdır.
Eğer bir canlı varsa, insan varsa dikkatli kullanılmalıdır. İçeriğindeki hipoklorit çözeltilerin solunması alerji ve nefes almada güçlük gibi sonuçlar doğurabilir. Kokudan da anlıyorsunuz zaten. Daha fazla etkilenmelerde bu kimyasal maddeler baygınlıklara kadar sebep olabiliyor. Bu ürünler güvenilir yerlerden, eczaneler ya da bilindik marketlerden alınmalıdır. Merdiven altı diye tabir edilen yerlerden ucuzdur diye kanıp almamak gerek' dedi.
Opr. Dr. Cüneyt Karaarslan, bu tarz ürünün göze teması söz konusu olursa ilk acil yardımı yapma yolunun dezenfektanın cinsine göre değiştiğini söyledi.
Op. Dr. Karaarslan, 'İlk reaksiyon burada oluyor. Yani alerjik ya da kimyasal bir toksik konjoktivit söz konusu oluyor. Daha ileri vakalarda korneada hasarlar yaratabiliyor. Alkol bazlı dezenfektanlar dahi ciltte kuruma ve göz çevresindeki dokunun hassasiyetinin artmasına sebebiyet verirken, daha alkalik ve esas zararlı maddelerden oluşan yüzey dezenfektanları gözde çok daha derin tabakalara zarar verebiliyor. Eğer böyle bur durum olursa kişinin mümkünse ilk birkaç dakikada bol su ile gözü yıkaması gerekiyor. Cilt için bile çok ciddi sıkıntılar yaratabilecek bu yüzey dezenfektanları gözde, kimyasal konjoktivit sonucunda orada bir yanık oluşmasına sebebiyet vererek yapışıklıklar, iz bırakmalar, gözde lekelenmeler gibi sorunlara kadar gidebiliyor.
Eğer hasta kısa sürede gözünü yıkıyor ve kısa sürede bize ulaşıyorsa artık körlüklerle karşılaşmamız pek mümkün değil. Ama tabi ki hiçbir önlem alınmazsa sonuç körlüğe gidebilir' dedi.
Hüseyin Tarhan, 'Ben corona virüse yakalanmamak için dezenfektan kullanıyorum ve bol bol elimi yıkıyorum. Ama dezenfektanı kullanırken el dezenfektanı mı yüzey dezenfektanı olup olmadığına dikkat etmedim. İş yerinde el dezenfektanı var, evde de annemin aldığını kullanıyorum' diye dedi.