Devrim niteliğinde teknoloji: Araç şarj süresi 10 saatten 3 dakikaya düşebilir

Bilim insanlarının yaptığı araştırmaya göre enerji depolama süresinde devrim niteliğinde bir gelişme yaşandı. Yeni bir tür teknoloji sayesinde araç şarj süresi 10 saatten 3 dakikaya düşebilir. İşte detaylar...

13.09.2022-09:53 - (Son Güncelleme: 13.09.2022-14:16) Devrim niteliğinde teknoloji: Araç şarj süresi 10 saatten 3 dakikaya düşebilir

Günümüzün teknoloji harikalarından olan elektrikli araçlar, her ne kadar oldukça avantajlı özelliklere sahip olsa da sarj olma ve şarj ömrü konusunda halen ihtiyaçlara cevap veremiyor. Kore'deki Temel Bilimler Enstitüsü ve İtalya'daki Insubria Üniversitesi'ndeki bilim insanlarından oluşan bir ekip ise mikromaser olarak bilinen bir kuantum mekanik sistemi kullanarak araçları 10 saat yerine 3 dakikada şarj edebilecek bir teknolojiyi geliştirme konusunda ciddi ilerleme kaydetti. 

Araç şarj süresi 10 saatten 3 dakikaya düşebilir

Kuantum pil teknolojisi, bir kübit akışı aracılığıyla yüklenen enerjiyi depolamak için bir elektromanyetik alan kullanıyor ve aynı zamanda aşırı şarj riskine karşı koruma sağlıyor. Kore’li araştırmacılar bir mikromaseri ‘’mükemmel bir kuantum pil modeli’’ olarak tanımlayıp şarj işleminin klasik şarjdan çok daha hızlı bir şekilde yapılabileceğini gösterdiler.

Kuantum pil teknolojisi

Devrim niteliğinde teknoloji

Yapılan araştırmalara göre, kuantum pil teknolojisi sayesinde elektrikli arabaların evdeki şarj süreleri 10 saatten sadece 3 dakikaya kadar inebilir. 2022 yılının başlarında başlatılan söz konusu çalışmada, bilim adamları, pilin boyutu büyüdükçe kuantum pilin şarj süresinin gerçekte nasıl azaldığını kaydetti. Bunun nedeni, pil büyüdükçe moleküllerin daha fazla dolaşık hale gelmesiyle ilgili olan kuantum hızlanması olarak biliniyor. Kuantum hızlanması, klasik pillerin yaptığı gibi bataryaları paralel olarak şarj etmek yerine toplu olarak şarj etmelerini sağlıyor.

Araştırmanın başarılı olması halinde önümüzdeki yıllarda teknolojik araçların dakikalar içerisinde şarj olduğunu görebiliriz. 

Yapılan son araştırma 'Kuantum piller olarak Mikromasörler' başlıklı bir çalışmada detaylandırıldı.

YORUM YAZ..
Modal