Devlet bankaları hangileridir? Kamuya ait bankalar listesi 2022

Kamu bankaları olarak bilinen devlet bankaları, tüm ülkelerde yaygın olarak kurulur ve devlet tarafından kontrol edilir. Özel bankalardan ziyade devlet bankasını tercih etmek isteyen vatandaşlar ise 'Devlet bankaları hangileridir?' sorusunu sorgulayarak kamu bankalarının isimlerini araştırırlar. İşte, Kamuya ait bankalar listesi 2022

28.03.2022-23:43 - (Son Güncelleme: 29.03.2022-17:54) Devlet bankaları hangileridir? Kamuya ait bankalar listesi 2022

Küresel alanda yaygın olarak faaliyet gösteren devlet bankaları özel yatırımcıların haricinde devlet kurumu tarafından kontrol edilir ve esas olarak finanse edilmiş olan banka olarak bilinir. 

 Devlet bankaları hangileridir?

Kamuoyunda kamu bankaları olarak da bilinen devlet bankalarının yönetim organları genel olarak tüm gelir, vergi ve ücret gibi kazançlarını şirkete yatırırlar. Ayrıca bu bankalar farklı finans kuruluşlarından borç alma imkanına sahiptirler. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de devlet bankaları vardır. Özel bankalardan ziyade devlet bankalarını tercih etmek isteyen vatandaşlar ise 'Devlet bankaları hangileridir?' şeklinde sorular sorarak Türkiye'deki kamu bankalarının isimlerini öğrenmek istiyorlar.

Kamuya ait bankalar listesi 2022

Türkiye'de devlet bankası denilince ilk akla gelen isim olan Ziraat Bankası, ülkenin geçmişinde de önemli role sahiptir. Bugüne kadar ülke için katkıları çok büyük olan Ziraat Bankası bugün de herkesin ulaşabileceği uygun fiyatlı bankacılık hizmetleri sunar. Vatandaşlara mevduat, kredi ve yatırım hesapları gibi birçok bankacılık hizmetini sağlayan Ziraat Bankası haricinde diğer devlet bankaları da şöyle sıralanır:

* Halk Bankası

* VakıfBank

Devlet Katılım Bankaları:

* Ziraat Katılım

* Vakıf Katılım

* Türkiye Emlak Katılım Bankası

* Devlet Kalkınma ve Yatırım Bankaları:

İller Bankası:

Türk Eximbank

Türkiye Kalkınma Bankası

Devlet bankaları kendi içinde 'kamu mevduat bankaları' ve 'kalkınma ve yatırım bankaları' şeklinde ikiye ayrılırlar. Kamu mevduat bankalarının faaliyetleri bireysel ve ticari müşterilere, kalkınma ve yatırım bankalarının faaliyetleri ise özel ya da kamu kurumlarına fon sağlamak üzere ilerlemektedir.

Ziraat Bankası, Halkbank ve VakıfBank'tan birinden bireysel mevduat hesabı açan ve bu hesabında birikim yapmak isteyen müşterinin kredi alımı için başvurması da mümkün kılınır. 

 Devlet bankaları hangileridir?

Devlet Bankaları'nın kredi faiz oranları nedir?

 

Ülkenin ekonomik ve piyasa koşullarına göre değişiklik gösterebilen kredi faiz oranları özel bankalara nazaran devlet bankalarının daha uygundur. Fakat, kredi kullanımıyla ilgili dönemin piyasa şartları ve kredi tutarlarında devlet bankaları faiz oranlarını diğer özel sermaye ile kurulan bankaların yüksek seviyelerine eşit çıkarma hakkını da elinde bulundurur.

Kredi türlerine göre devlet bankalarında kredi faiz oranları şu şekilde:

Devlet Bankası    Kredi Türü        Faiz Oranı

- VakıfBank           İhtiyaç Kredisi     yüzde 1,55

- Halkbank            Hızlı Kredi           yüzde 1,71

- Ziraat Bankası   Tüketici Kredisi    yüzde 1,89

Yeni banka seçerken dikkat edilmesi gerekenler!

Devlet bankaları hangileridir?

Devlet bankası ile çalışmayı düşüne  müşteri en doğru bankayı seçebilmesi için ilk olarak devlete ait bankanın güçlü bir web sitesinin, mobil bankacılık uygulamasının olmasına dikkat etmelidir. Para transferi yapabilmek, hesap kontrolleri, ödeme kolaylığı ve mobil para yatırma işlemlerini kolayca yapılmasını sağlamak, bir banka seçiminde dikkat edilmesi gereken diğer detaylardır.

Müşteri ayrıca, bankanın iyi bir müşteri hizmeti verip vermediğini de öğrenmeli. Bunu öğrenmenin tek yolu da çevrimiçi incelemelerin kontrolüyle sağlanabilir. 

DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal