Birçoğumuzun evinde derin dondurucu bulunur. Mevsimler besinlerimizi daha sonra kullanabilmek için dondurucularda muhafaza ederiz. Peki derin dondurucudaki gıdalar nasıl saklanır? Diyetisyen İpek Ağaca Özger, merak edenler için anlattı.
Donduracağınız gıdaların taze ve kaliteli olmasının oldukça önemli olduğunu belirten Diyetisyen İpek Ağaca Özger, şöyle devam etti:
Buzluğa koyulabilecek, sağlığa zararı olmayan ve bulunması kolay olan kaplar ile besinlerinizi saklayabilirsiniz. Çünkü besinler kaplanmadan buzluğa konulursa besinlerde ‘donma yanığı’ oluşabilmektedir.
Gıdaları dondururken cam kavanoz ve kullanmamalısınız çünkü cam patlayabilir. Ambalaj için özel dondurma kapları, kilitli poşetler veya dondurma poşetleri kullanmanız tavsiye edilir. Gıdayı yerleştirdiğiniz bu ürünlerin içine hava gelmeyecek şekilde paketlenmelisiniz.
Farkı Türde Besinler Birbirine Temas Etmemeli
Buzdolabında besinler saklanırken farklı türdeki besinlerin birbirine temas etmemesine özen gösterilmenizi tavsiye edilir. Örneğin et, tavuk gibi bozulma ihtimali daha yüksek olan besinler ile dondurulmuş vişne vb. meyveler gibi.
Yeni eklenecek besinler arka kısımlarda, önceden buzlukta duran besinler ise ön kısımlarda bekletilmelidir. Besinleri buzluğa koymadan önce 6-8 saat buzdolabında bekletmenizi önerilir. Böylece ani ısı değişimleri ile besinde oluşabilecek risklerin önüne geçebiliriz.
Birçok besinin dondurucuda saklama süresi farklıdır. Besinleri dondururken üzerine etiket yapıştırmanızı ve etikete dondurucuya koyduğunuz besinin adını ve tarihini eklemenizi tavsiye edilir.
Örneğin; kırmızı etin saklama süresi yaklaşık 12 aydır. Tavuk ve hindi eti ise derin dondurucuda 9-12 ay kadar saklanabilir. Temizlenmiş ve ayıklanmış dondurulmuş balıklara gelecek olursak; yağlı balıklar derin dondurucuda 4-8 ay, yağsız balıklar ise 8-18 ay arası muhafaza edilebilir.
Ekmek, yufka, lavaş gibi gıdaları da dondurucuda saklamak mümkündür, bu besinlerin depolama süreleri yaklaşık 4 aydır. Her türlü sos, çorba, sulu yemek, tatlı, kek, kurabiye pişmiş olarak dondurucuda saklanabilir. Raf ömrü 6-12 ay arasındadır.
Besinler çözdürülmek istendiğinde, buzluktan çıkarıldıktan sonra ortalama bir gün +4 derece sıcaklıkta, buzdolabında bekletilmelidir. Derin dondurucuda sebzeleri saklarken özel üretilmiş poşetlerden yararlanabilirsiniz. Sebzeleri dondurmadan önce mutlaka yıkamalı, soyma ve dilimleme işlemlerinden sonra saklamalısınız.
Özellikle pandemide evlerimizde 3 öğün besin tüketmek, devam eden online okul dersleri, online işlerimiz dolayısıyla evde yoğun bir tempo yaşanıyor. Mutfakta da pratik çözümler bulmak gerekiyor. Yemeklerinizi fazladan yapıp, sonrasında dondurarak muhafaza edebilirsiniz. Böylece buzluğunuzda hazır yemeğiniz bulunur ve acil durumlarda çıkartıp tüketebilirsiniz.