Türkiye için beklenen sıcaklıklar etkili olmaya başladı. Adana’da sıcaklık 54 dereceyi bulurken Adana Seyhan Ziraat Odası Başkanı Yaşar Özkan, tarlalarda sıcak havadan mahsullerin kuruduğunu belirtti. Özkan, “Bu sıcaklar eskiden biz mısırı hasat ederken Adana’da ağustos ayında olurdu. Aşırı sıcaklar mısır tarlalarının hasat tarihini 15-20 gün öne çekti. Ürünlerde yüzde 20-25 oranında kaybın olacağını tahmin ediyoruz. Ben geçen arabaya bindim, arabanın termometresi 54 dereceyi gösteriyordu. Bir de siz arazideki işçileri, biz çiftçileri düşünün. Ben gezemiyorum tarlayı” dedi.
Tarlalarda verim kaybı var
Sıcaklık nedeni ile mahsullerde verim kaybı olduğunu dile getiren çiftçi Mehmet Özkan, “Adana’nın Seyhan ilçesinin Gökçeler mahallesinde çiftçilik ile uğraşıyorum. Bu yıl aşırı sıcaklıklardan dolayı mısırlarımızda anormal kuruma gerçekleşti. Sağlıklı bir mısırda kurumanın kökten başlayıp yukarı doğru gitmesi gerekirken tepe kısmından tepeden aşağı kuruma gerçekleşti. Bu demek oluyor ki mısırlarımızda verim kaybı yaşanacak” dedi.
Tarlalarda ilaç kullanımı arttı
Sıcaklığın etkilediği bölgelerden bir diğeri olan Gaziantep’te de durum aynı. Gaziantep Ziraat Odası Başkanı Cuma Yiğit de bölgede yetişen ürünlerin çoğunun hasadının eksildiğini kaydederek, “Bizim bölgemizde fıstık, zeytin, ve üzüm bağları var. Son yağışlar biraz iyi oldu ama Antep fıstığına zarar verdi. Çiftçi aşırı sıcaklıklardan dolayı ilacı iki sefer atıyorsa dört sefer atmak durumunda kalıyor. İlacı atmazsan da olmuyor. Sıkıntılı bir durumdayız. Mevsim değişikliğinden dolayı ürünlerin hepsinde azalma var. Bu sene sonbaharda yağan yağışlardan dolayı buğday hasadı çok iyiydi. Diğer ürünlerde hep azalma var. Bizim korkumuz bazı illerde yetişecek ürünlerin artık yetişmeyecek olması. Güneydoğu bölgesi de Gaziantep olsun Şanlıurfa, Siirt, buralar hep fıstık bölgesi. Fıstık olmazsa da buradaki çiftçiler zarar ediyor. Çiftçiye destek verilmesi gerekiyor” dedi.