Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Kronik Hastalıklar ve Yaşlı Sağlığı Daire Başkanı Uzm. Dr. Banu Ekinci, Alzheimer hastalığı hakkında önemli noktaların altını çizdi.
Uzm. Dr. Banu Ekinci, dünya genelindeki rakamlara dikkat çekerek, "Tüm demanslı hastaların yüzde 50 ila 70'ine Alzheimer teşhisi konuluyor. Dünya genelinde 50 milyon demans hastası olduğunu biliniyor ve her yıl 10 milyon yeni vaka bu gruba ekleniyor" dedi.
Uzman isim, Türkiye'de 65 yaş üstü bireylerin yüzde 5,7 civarında Alzheimer ve demans hastası olduğunu bildirerek kadınlarda daha sık görülen Alzheimer hastalığının en yaygın risk faktörleri arasında genetik yatkınlık, kalp hastalığı, kolesterol yüksekliği, diyabet, tütün ve tütün ürünleriyle alkol kullanımının yer aldığının altını çizdi.
Alzheimer’ın altında yatan psikolojik etkenlere vurgu yapan Ekinci, "Alzheimer'ın en önemli risk faktörlerinden biri de depresyondur. Ayrıca sosyal izolasyon yani evde kimseyle görüşmeden, zihinsel faaliyet gerçekleştirmeden oturmak Alzheimer açısından bir risk faktörüdür. Bu nedenle yaş almış bireylerimize sosyal ortamlara daha çok katılmasını, zihinsel faaliyetlere eşlik etmesini, bilgi, beceri ve zihinsel fonksiyon gerektiren aktivitelere yönelmelerini öneriyoruz. Yaşamın tamamında sağlıklı yaşam davranışlarını seçmek koruyucu bir yaklaşımdır. Kişinin sağlıklı beslenmesi, yeterince fiziksel aktivite yapması, sosyal yaşama katılması, bulmaca, basit el işleri gibi zihinsel faaliyetlerde bulunması ve bunların düzenli olarak yapılması önem taşıyor" diye ifade etti.
Alzheimer hastalığının basit unutkanlıklar ile başladığını söyleyen Ekinci, ilerleyen seviyelerde kötü sonuçlara gebe olduğunun sinyalini vererek şöyle söyledi: "Alzheimer'ın çok erken evrede yakalanması en kritik nokta. Çünkü bu evrede yakalandığında hastalığın orada sabit tutulma olasılığı da bulunuyor. Örneğin, yemeğin altını sık açık unutma, kapının üzerinde anahtarı bırakma veya basit kelimeleri, anlamlarını hatırlamama gibi unutkanlıklar, hasta yakınları açısından bir alarm olmalı."
Alzheimer ve kronik hastalıkların ilişkisine de değinen Ekinci, "Alzheimer teşhisi konan bir hastanın hipertansiyon, diyabet, kolesterol ve farklı kronik hastalıklarının kontrol altında olması, Alzheimer'ın ilerlemesini yavaşlatır. Bu nedenle kişilerin bütüncül bir kronik hastalık yönetimine, hem uzman hekimiyle hem de aile hekimiyle ortak izlenmesine ihtiyacı vardır" diye aktardı.