Deprem uzmanından korkutan Marmara uyarısı: ‘Çürük zeminler ufak depremlerde bile sallandı’

Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde yaşanan depremlerle ilgili açıklama yapan deprem bilimci Prof. Dr. Şükrü Ersoy, Marmara’ya önemli uyarılarda bulundu. Ersoy, “Kuzey ve Güney yönleri olarak bir hareketlilik var. Burası enteresan yerlerden birisi, dikkat edilmeli” dedi.

21.07.2024-10:24 - (Son Güncelleme: 21.07.2024-10:24) Deprem uzmanından korkutan Marmara uyarısı: ‘Çürük zeminler ufak depremlerde bile sallandı’

Deprem uzmanı Marmara için uyardı. AFAD verilerine göre, önceki akşam Marmara Denizi'nde Balıkesir'e 9.70 kilometre uzaklıkta, yerin 7.18 kilometre altında saat 22.26'da 4.1 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, depremin yerini incelediğini ve tam olarak Kuzey Anadolu fay hattı üzerinde olmadığını belirtti. 

Deprem uzmanından korkutan Marmara uyarısı

Akşam’da yer alan habere göre; Ersoy, "Güney Marmara ile bu bölge arasında bazı depremler olabiliyor. Gaziköy'ün hemen kuzeyinden Kuzey Anadolu fay hattı geçiyor. Bu nedenle deprem, Balıkesir, Tekirdağ ve Çanakkale'de hissedildi. Büyük bir deprem olmamakla birlikte, sığ olduğu için zemine yakın yerlerde daha çok hissedildi" dedi.

Deprem uzmanından korkutan Marmara uyarısı: ‘Çürük zeminler ufak depremlerde bile sallandı’

Fay hattında hareketlilik var

Prof. Dr. Ersoy, Marmara Denizi'nde bu tür depremlerin normal olduğunu belirterek, "Burada Kuzey ve Güney yönlerinde bir hareketlilik var. Bu bölge enteresan yerlerden biri. Dikkat edilmesi gerekiyor. Ana fay hattı üzerinde değil ama Türkiye'de 5.5'i geçen depremler yıkıcı olabiliyor. Marmara'nın hem kuzeyinde hem güneyinde 6.5 büyüklüğünde bir deprem yıkıcı etki yaratabilir. 4.1'den sonra gelen depremlere dikkat etmek gerekiyor" diye konuştu.

Zeminin etkisi büyük

Prof. Dr. Şükrü Ersoy, depremi hissetmede zeminin etkili olduğunu vurguladı. Ersoy, "Bağcılar, Bakırköy, Büyükçekmece, Küçükçekmece'de zeminleri hassas. 4 büyüklüğünü geçen depremler bu bölgelerde daha çok hissediliyor" dedi. Şişli, Beşiktaş, Beyoğlu, Eyüpsultan, Sarıyer ve Başakşehir gibi ilçelerin zeminlerinin sağlam olduğunu belirten Ersoy, Fatih, Zeytinburnu, Güngören, Esenler, Avcılar ve Silivri'nin zemininin ise çürük olduğunu ifade etti.

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal