Deprem bölgesinde hasar tespitleri devam ediyor: 230 bin bina incelendi, 108 bin bina hasarsız

Kahramanmaraş’ta yaşanan depremler 10 ilde büyük yıkıma neden oldu. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, depremden etkilenen 10 ilde 230 bin yapının incelendiğini, bunlardan 108 bin yapının hasarsız olduğunu belirterek “6 bin uzman çalışmalarını sürdürüyor” dedi.

13.02.2023-11:05 - (Son Güncelleme: 13.02.2023-17:55) Deprem bölgesinde hasar tespitleri devam ediyor: 230 bin bina incelendi, 108 bin bina hasarsız

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Kahramanmaraş Pazarcık ve Elbistan merkezli meydana gelen ve 10 ilde büyük yıkımlara neden olan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından AFAD, basın toplantısı düzenlendi. Oktay "Hasar tespiti ile ilgili çalışmalarımız çok yoğun şekilde devam ediyor. Şu anda da 6 bini aşkın uzman hasar tespit uzmanımız çalışmalarına devam ediyor. Toplam 230 bin binanın, hasar tespit ekiplerince incelendiğini, 966 bin 544 bağımsız birimin tamamı çalışılmış durumda. Hasarsız olan binalarda, ev sahibi vatandaşlarımızın yerleşebilmeleriyle ilgiliyse 108 bin bina, 550 bin dairenin hasarsız olduğu tespit edildi. 58 bin bina, 438 bin bağımsız birimde de az hasar tespit edilmiştir. Enkazlar kaldırılmadan önce savcılıklarca delillerin toplanması son derece kritik. Bununla ilgili de tüm tedbirler alınmıştır"  şeklinde konuştu.

Hasar tespiti yapılmayan binalara sakın girmeyin

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Gaziantep'te yaptığı değerlendirmede deprem sonrası oluşan hasarların tespit çalışmalarını 10 ilde 6 bin personelle durmaksızın yürüttüklerini dile getirerek, "Hasar tespiti yapılmayan binalarımıza vatandaşımızın girmemesini, kesinlikle bu binalarda oturmamasını, eşya dahi almaması noktasında uyarılarımızı bir kez daha yapmak isterim" dedi. Ayrıca Kurum "Hasarsız ve az hasarlı yapılardaki oturan vatandaşlarımız bizim e-Devlet sisteminden hasartespit.gov.tr adresinden binalarına ilişkin tespitlerini net bir şekilde öğrenebilirler ve az hasarlı ve hasarsız olan vatandaşlarımız evleri hasarsız olan vatandaşlarımız evlerine bu manada girebilir ve bu süreçte tabii ki barınma ihtiyaçları onların talepleri doğrultusunda ne zamana kadar isterlerse dışarıda sağlanacaktır" ifadelerini kullandı.

Deprem bölgesinde ücretsiz hasar tespiti

Parayla hasar tespiti yapanlara itibar etmeyin

Depremin etki ettiği 10 ilde hasar tespit işlemleri ücretsiz olmasına rağmen parayla hasar tespiti yapan dolandırıcılar ortaya çıktı. Şanlıurfa Valiliği tarafından vatandaşa, Hasar tespit çalışmaları bakanlığa bağlı teknik elemanlarımızca yapılmaktadır. Para karşılığı bu işi yaptığını ifade eden kişi ve kurumlara kesinlikle itibar etmeyiniz" uyarısı yaptı. Benzer bir uyarı da İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şubesi'nden geldi. Açıklamada "Hasar tespit uygulamasında farklı cihazların kullanılması gerektiğini söyleyen ve para talep eden kişiler olduğuna dair bilgiler tarafımıza ulaşmaktadır. Bu önermeler gerçeği ifade etmemektedir. Bu kişiler tespit edildikten sonra haklarında suç duyurusunda bulunulacaktır"  uyarısında bulunuldu.

134 bin TOKİ konutu sapasağlam

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nca (TOKİ), yapılan yazılı açıklamada, Kahramanmaraş merkezli depremin yaşandığı 10 ilde inşa edilen 133 bin 759 konut hasara uğramadı. TOKİ, bugüne kadar Kahramanmaraş'ta 5 bin 545, Hatay'da 8 bin 18, Osmaniye'de 3 bin 323, Malatya'da 20 bin 605, Şanlıurfa'da 17 bin 261, Diyarbakır'da 20 bin 912, Gaziantep'te 27 bin 947, Adıyaman'da 7 bin 65, Adana'da 21 bin 154, Kilis'te ise 1929 olmak üzere toplam 133 bin 759 konut inşa etti. Bu illerde TOKİ eliyle inşa edilen binalarda yıkım olmadığı, TOKİ konutlarının hiçbirinde yapısal hasarın oluşmadığı belirlendi. Alının bilgiye göre TOKİ tarafından yaptırılan inşaatlarda öncelikle yerinde zemin etüt raporu çıkarılıyor. Rapordan alınan veriler doğrultusunda başta Deprem Yönetmeliği olmak üzere yürürlükteki tüm ilgili kanun ve yönetmeliklere göre projelendirilme çalışması yapılıyor. İmalatlar ise bu projeler doğrultusunda yapım tekniklerine uygun olarak gerçekleştiriliyor. TOKİ, binalarda uyguladığı 'radye temel', 'tünel kalıp taşıyıcı sistem', 'yüksek beton dayanımı' gibi depreme karşı çözümlerle binada oluşacak sarsıntıyı ve dolayısıyla hasarı en aza indiriyor. TOKİ, 2002'den bu yana Türkiye genelinde ise 1 milyon 180 bin konut üretti.” İfadelerine yer verildi.


YORUM YAZ..
Modal