Depozito iade sistemi Türkiye’ye geliyor: Şişe ve kutu başına ödenecek para netleşti

Türkiye Çevre Ajansı’nın (TÜÇA) çalışmalarını tamamladığı ‘’Depozito Yönetim Sistemi’’nin detayları belli oldu. 2025’te ulusal çapta uygulanacak olan sistemle birlikte şişe ve kutu başına ödenecek para belli oldu.

20.06.2024-12:09 - (Son Güncelleme: 20.06.2024-13:15) Depozito iade sistemi Türkiye’ye geliyor: Şişe ve kutu başına ödenecek para netleşti

Türkiye genelinde uzun süredir beklenen 'İskandinav modeli' geri dönüşüm teşviki nihayet hayata geçiriliyor.

Depozito iade sistemi, ambalajlı içecekler (alkolsüz içecekler, içme suyu, doğal mineralli sular, alkollü ve alkolsüz bira, malt içecekler, enerji ve sporcu içecekleri, şarap, meyve suları, süt ve süt ürünleri gibi ürünler) için uygulanacak. Bu sistem, tek kullanımlık ambalajların geri dönüşümünü artırarak çevresel etkiyi azaltmayı hedefliyor.

Depozito iade sistemi Türkiye’ye geliyor: Şişe ve kutu başına ödenecek para netleşti

Depozito iade sistemi Türkiye’ye geliyor

İnternethaber’de yer alan habere göre; İlk aşamada 5 bin iade makinesi kurulacak. Bakanlık, bu iade sistemlerini belediyeler, Millet Bahçeleri, üniversiteler, zincir marketler, alışveriş merkezleri, oteller, restoranlar ve kafeteryalar gibi yoğun ziyaretçi alanlarına yerleştirecek. 

Vatandaşlar, iade ettikleri her bir şişe veya kutu için 25 kuruş depozito alacaklar. Bu miktar, Türkiye Emlak Katılım Bankası'nın altyapısı üzerinden oluşturulan "e-cüzdan" hesabında biriktirilecek ve alışverişlerde kullanılabilecek.

Yaren Eryılmaz
yareneryilmaz@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal