Denizli'nin Bekilli ilçesi kırsalında, yapılan keşif herkesi şaşkına çevirdi. M.S. 3 ve 4. yy ait olduğu kaydedilen kaya resimleri keşfedildi. Doğa yürüyüşü sırasında kayalardaki resimleri fark eden amatör sporcu Ümit Şıracı, Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Topuz'a gördüklerini anlattı. Topuz, daha sonra bu konuyu Sanat Tarihi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mustafa Beyazıt'a iletti. Prof. Dr. Mustafa Beyazıt ve ekibi alanda inceleme çalışmaları başlattı. Kayaların üzerine çizilen resimler kazma yöntemiyle gerçekleştirildiğini ve M.S. 3-4 yy ait olduğu tespit edildi.
Prof. Dr. Mustafa Beyazıt, kırsal alanda bulunan kayaları 1800 yıllık kaya resimlerden yola çıkarak Türklerin 1071'den öncede Anadolu'da yaşamış olabilecekleri ihtimali ortaya çıktığı belirtildi. Hayvan figürleri, silahlar, yazıt olabilecek metinler ve Türk boylarına ait damgaların belirgin olarak tespit edildiğini açıklandı. PAÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kutluhan da bölgeye giderek incelemelerde bulundu. Eserleri teker teker inceleyen Rektör Kutluhan, Türkiye'nin ilk kaya resimleri merkezinin Denizli'de kurulacağın da müjdesini verdi.
Bulunan kaya resimlerinde kullanılan alfabenin Göktürk yazıtları ile birebir örtüşmesinin ardından Prof. Dr. Mustafa Beyazıt açıklamalarda bulundu. Beyazıt, "Bizlere arkadaşlarımız tarafından burada kaya resimleri olduğuna yönelik haber geldi. Biz de hemen buraya gelip araştırmalarımıza başladık. Burada yaptığımız araştırmalarımızda, kaya resimlerinin olduğunun tespitini yaptık. Şu anda buradaki alanda 33 tane figür tespit ettik. Bu figürlerin her birinin ayrı ayrı değeri var. Bu figürlerin milat öncesi çağlardan günümüze kadar yapıldığına dair ipuçlarımız var." ifadelerini kullandı.
Beyazıt, Türklerin 1071'den önce Anadolu topraklarında yaşadığını ifade ederek, "Kaya resimlerini incelediğimizde Türklerin 1071'den öncesi burada bulunuyordu. Çünkü kaya resimleri üzerine yazılmış birer mektuptur, okumasını bilene çok şey anlatır. Biz ise bu okumalardan şunu anladık. Orta Asya'da gelen gelenek kaya resimlerinin yapıldığı yerlerde devam etmiştir. Bu figür, damga ve yazıt olarak karşımıza çıkıyor. Bazı karşımıza çıkan yazıtlardaki alfabe, Göktürk alfabesiyle birebir örtüşüyor” ifadelerine yer verdi.
PAÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, Türkiye'nin ilk kaya resmi merkezinin Denizli'ye kurulacağını dile getirerek, “Bu yerin özelliği düz kayaların üzerinde değişik figürlerin olmasıdır. Gerçekten burada bulunan kaya resimleri araştırmaya değer bir konudur. Bu konunun değeri ülkemiz dışında birçok ülkede anlaşılmıştır. Dünyanın farklı birçok ülkesinde kaya resimleri ile ilgili merkezler kurulmuş. Bizler de en kısa sürede merkez kurmayı planlıyoruz. Kaya Resimleri Araştırma Merkezi adı altında enstitü kurmayı planlıyoruz. Pamukkale Üniversitesi'nde ilk çalışmalar yapılmaya devam ediliyor. Bu çalışmayı başarabilirsek ülkemiz açısından bir ilk olacak” ifadelerini kullandı.