Delta Varyantından Daha Bulaşıcı: Bilim İnsanları C.1.2 Virüsüne Karşı Uyardı

Yaklaşık iki yıl kadar önce ortaya çıkan ve tüm dünyayı hızla etkisi altına alan, son yılların en büyük salgını koronavirüsün yeni varyantı Afrika’da tespit edildi. C.1.2 olarak adlandırılan yeni virüsün daha bulaşıcı olduğu iddia edildi.

30.08.2021-10:43 - (Son Güncelleme: 30.08.2021-20:09)

İlk olarak Çin’de görülen ve birçok kişinin hayatına kaybetmesine neden olan koronavirüs salgını, dünya üzerinde etkilerini sürdürmeye devam ediyor. Son olarak koronavirüsün yeni bir varyantının Afrika’da görülmeye başlandığı ve C.1.2 olarak isimlendirilen bu yeni virüsün daha bulaşıcı olduğu belirtildi. 

YENİ C.1.2 VİRÜSÜ DAHA BULAŞICI

Yayılmaya başladığı günden beri dünya genelinde yaklaşık 4 milyondan fazla kişinin hayatını kaybetmesine neden olan koronavirüs, farklı mutasyonları ile kendini göstermeye devam ediyor. Delta varyantının ardından şimdi de C.1.2 adıyla Afrika’da görülen yeni koronavirüsün, delta varyantından daha bulaşıcı olduğu İngiliz Gazetesi Mirror’da yer aldı. Yeni mutasyonlu virüse karşı yapılan ilk araştırmada, söz edilen yeni varyantın şu ana kadarki ‘en bulaşıcı’ varyant olma ihtimali bulunuyor.

DAHA HIZLI BULAŞIYOR

Güney Afrika Ulusal Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü ve KwaZulu-Natal Araştırma İnovasyon ve Dizilim Platformu, C.1.2 olarak isimlendirilen mutasyonun hızının yılda 4.18 olduğunu ifade etti. Bahsedilen veriler göz önüne alındığında, şu ana kadar görülen varyantlara bakıldığında C.1.2’nin yayılma hızının 4 katın olduğu görülüyor.  Yapılan araştırmada bilim insanları, C.1.2 dizisine sahip varyantların yaklaşık yüzde 50'sinde 14 mutasyon buldu.

Yapılan çalışmaların henüz yetersiz olduğunu, net bilgi için çalışmaların derinlemesine incelenmesi gerektiğini belirten bilim insanları, son varyantın virüsün antikorlardan ve bağışıklık tepkilerinden kaçmasına yardımcı olabileceği konusunda da uyardı. 'Artan bulaşıcılık' ile ilişkilendirilen C.1.2, İngiltere, Çin, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Mauritius, Yeni Zelanda, Portekiz ve İsviçre'de de görüldü.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal