Deli raporu bir kişinin akli ehliyetinin olmadığının resmi kurum tarafından onaylandığı resmi bir belgedir. Belge kişinin akli dengesinin yetersiz olduğunun kanıtıdır. Rapor devlet tarafından kişilere verilir. Kişinin etrafına verdiği zarara göre akli dengesi derecelendirilir. Verilen rapor yüksek seviyede ise bu kişi mutlaka hastane veya rehabilitasyon merkezinde gözetim altında olmalıdır.
Deli raporu almak zor bir durumdur. Akli dengesi yerinde olmayan, yüksek derece almış olan bir hasta bile raporu almakta zorlanabilir. Çünkü bu rapor verilen kişiden tüm hakları alınacaktır. Yerine devlet ve ailesi karar verecektir. Bu yüzden deil raporu verilmeden önce ruh ve sinir hastalıkları hastanesinden heyet kontrolünden geçer. Akli dengesini ölçmek için testler yapılır. Ölçümlerden sona rapor verilmesine karar verilen kişiye deli raporu hastane kurulu tarafından verilir.
Deli raporunun kimlere verileceği önemli bir konudur. Çünkü akli dengesi yerinde olmayan, zihinsel engeli olan herkese bu rapor verilmez. Beyin sistemi normal çalışmayan, hatta Down Sendromlu olan bireylerden çekinen insanlar vardır. Bu kişilerle Akli dengesi yerinde olmayan insan karıştırılmamalıdır. Deli raporu alan veya alacak olan kişiler ruhsal hastalıklara sahiptir ve bazen bu ruhsal hastalıklar dışardan bakınca belli olmaz. Bunların en başında Şizofren hastalığı vardır. Deli raporunun verileceği kişiler ; akli dengesi olmayan, zihinsel hastalığı olan, mantığını kullanamayan ,psikolojik olarak hasta olan..
Bir kişinin deli raporu alması için Ruh ve Sinir hastalıkları hastanesinden, kurul onaylı bir belge alması gereklidir.