Dünya üzerinde yaşam sürmek yeterince zor ve uğraştırıcıyken bir de kişinin kendisine yönelik değersizlik hissi beslemesi, yaşamları dipsiz ve karanlık bir kuyuya çeviriyor. Bu küçük düşürücü his, hemen herkeste bir parça bulunuyor.
Uzmanların çalışmalarına göre, değersizlik hissi çocukluk ya da ergenlik zamanlarında yaşanan travmalardan ve olaylardan kaynaklanıyor. Bu açıdan bakıldığında, ailenin ve okulun, bir kişinin yaşamı boyunca değersizlik hissi yaşamasında önemli bir etkiye sahip görünüyor.
Böylesi bir his yaşanırken, kişi ne kadar başarılı olursa olsun ya da ne kadar önemli işler yapmış olursa olsun yine de değersizlik hissi yaşamaktan geri duramaz. Bu şekilde hiçbir zaman tatmin olamaz. Kendini yer bitirir. Bu hissin diğer adı "aşağılık duygusu"dur. Kelimenin kendisi bile tüyler ürpertiyor değil mi? Peki aşağılık duygusu ya da değersizlik hissi, sürekli var olan bir his mi? Bu histen kurtulmanın herhangi bir yolu yok mu? Detaylarıyla irdeleyelim.
İnsan, ne kadar yalnız olursa olsun, çevresine ya da diğer insanlara karşı giriştiği savaşı kazanabilir. Ancak kişinin kendisiyle giriştiği savaşın bir kazananı olmayacaktır. Ancak kaybedeni umutsuz bir atak ile savaşa girişen kişinin kendisi olacaktır. Bu nedenke kendinizi affetmeyi, kendinizle barışmayı düşünün. Emin olun böylesi bir davranış, bir nebze değersizlik hissinizin önüne geçecektir.
Diyelim ki kendinle barıştın. Peki ya geçmişin? Geçmiş orada duruyor. Hayatına müdahale etmemesi gerekirken bir bakmışsın bütün düşüncelerinde, bütün davranışlarında başrolü oynuyor. Yaptığın hatalar gün yüzüne çıkıyor, "keşke" kelimesinin ardına sığınıyorsun. Geçmişini affet. Doğrusuyla, yanlışıyla, iyisiyle ve kötüsüyle o hayat yaşandı ve bitti.
Bazı insanlar vardır. Hiçbir şey yapmadan öylece dursalar bile size zararları dokunur. Bu insanların karşısındayken kendinizi ister istemez değersiz hissedersiniz. Çünkü bakışlarıyla, sözleriyle ya da vücut hareketleriyle sizi gerçekten değersiz hissettirmek için çaba gösterirler. Bu insanları hayatınızın dışına gönderin. Onları, asla size müdahale edemeyecek bir konumda tutun. Değersizlik hissinizde bir azalma, benliğinizde bir ferahlama hissedeceksiniz.
Kendinizi değersizlik hissinden kurtarmanın yolu, diğer insanları sevmekten, onları kucaklamaktan ve yardımcı olmaktan geçer. Onlar size yanlış yapacaktır belki ama olsun. Siz değersiz değilsiniz. Aksine değeriniz için adımlar atıyorsunuz. Bu nedenle kendinize yakışanı yapın ve insanları sevmek için hayatınızda değişiklikler gerçekleştirin. İmkanınız ölçüsünde onlara yardımcı olun. Kalbiniz iyilik için atsın. Çünkü iyilik elbet kazanacak.
Değersizlik hissinden sıyrılabilmek için öncelikle duru bir zihne sahip olmanız gerekmektedir. Meditasyon ve yoga yapmak, dingin bir hayata kavuşmak ve zihninizi dinlendirmek için oldukça yardımcı aktivitelerdendir. Bu nedenle özellikle meditasyonu hayatınızın bir parçası haline getirin. Bu şekilde, daha doğru düşünce metotları geliştirecek ve kendinizi daha doğru bir şekilde değerlendirebileceksiniz.
Bazen iş ya da okul yaşamı, özel hayattan daha baskın bir hale gelir. Bu gibi durumlarda kişinin kendine vakit ayıramadığı görülecektir. Hal böyleyken aşağılık duygusunun pençesine düşmek oldukça olasıdır. Bu gibi bir durumla karşı karşıya kalmamak için hayatınızda denge kurun ve bu dengeyi koruyun. Kendinize vakit ayırın. Sevdiğiniz şeyleri yapmayı ihmal etmeyin.
Hemen hemen her psikolog, mentor ve kendisine kişisel gelişim danışmanı diyen herkes, üstten insanlara bakar ve "hobi edinin" der. Psikologlar dışında diğerlerini dinlemeyin. Onların her zaman söyleyecek sözü vardır. İnsanların hayatlarının farkında olmadan konuşurlar.
Ancak bu noktada haklılar. "Hobi edinin" Hobiler edinmek ve bu hobilerde aşama kaydetmek, gerekli ciddiyeti göstermek kişinin kendisini değerli hissetmesine yardımcı olmaktadır.