Dayakçı eşini koruyan kadınları ilgilendiriyor: Yargıtay emsal kararı duyurdu

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, dayakçı eşini korumaya çalışan kadınları etkileyen emsal niteliğinde bir kararın altına imza attı.

23.06.2024-12:00 - (Son Güncelleme: 23.06.2024-12:00) Dayakçı eşini koruyan kadınları ilgilendiriyor: Yargıtay emsal kararı duyurdu

Yargıtay'ın son emsal kararı, şiddet mağduru kadının evliliği sürdürme tercihini değerlendirdi. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, fiziksel şiddete maruz kalan kadının, bu duruma rağmen boşanma davası açmamasını, evlilik birliğinin sarsılmasına neden olan olaylar kapsamında değerlendirdi. İçtihat Bülteni'nden edinilen bilgilere göre, karşılıklı boşanma davalarında, taraflar arasında yaşanan karmaşık durum, mahkemelerde tartışma konusu olmuştu.

Yargıtay emsal kararı duyurdu

İHA’da yer alan habere göre; Davalı-karşı davacı vekili, karşı dava dilekçesinde, karşı tarafın eşine karşı sorumsuz davranışlar sergilediğini, evlilik görevlerini yerine getirmediğini ve fiziksel şiddet uyguladığını iddia etmişti. İlk Derece Mahkemesi, her iki davanın kabulüne karar vererek, tarafların boşanmalarına ve velâyetin anneye verilmesine hükmetmişti. Ancak, Bölge Adliye Mahkemesi, kadının sadakat yükümlülüğünü ihlal ettiği gerekçesiyle kadının tüm taleplerinin reddine karar vermişti.

Dayakçı eşini koruyan kadınları ilgilendiriyor: Yargıtay emsal kararı duyurdu

Davalı-karşı davacı vekili, bu karara itiraz ederek Yargıtay'a başvurdu. Yargıtay 2. Hukuk Dairesi'nin bozma kararı sonrasında dosya, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun incelemesine sunuldu ve Kurul, kadının fiziksel şiddete rağmen evlilik birliğini sürdürme tercihinin hukuka uygun olduğunu vurgulayarak kararı onadı. Kurul, kadının bu tercihinin evlilik birliğinin temelinden sarsılmasına yol açan bir olay olmadığına hükmetti.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal