Son yıllarda en sık görülen rahatsızlıkların başında yer alan damar tıkanıklığı, bir kan damarının sertleşmesi ve tıkanması durumudur. Peki damar tıkanıklığının önüne geçmek mümkün mü? diye merak edenler için damar tıkanıklığını önleyen mucize besinleri sıraladık. İşte detaylar…
Damar tıkanıklığı, bir kan damarının genel olarak damar sertliği veya bir pıhtı nedeniyle tıkanmasıdır. Beslenme düzeninin dengesiz olması damar tıkanıklığına neden olmakta. Tıkanıklığa neden olan pıhtı ölüm riskinin artmasına neden olmaktadır. Damar tıkanıklığını engellemek içim tükettiğiniz besinlere dikkat etmeniz gerekmektedir. Peki, damar tıkanıklığının engellenmesini sağlayan besinler nelerdir? Detaylar haberimizde…
Göğüs ağrısı, nefes darlığı, kalp krizi, ani görme kaybı, bulanık görme, vücutta uyuşma, kuvvet kaybı, hissizlik, yürüme güçlüğü, denge bozukluğu, bilinç bulanıklığı gibi birçok belirtisi bulunan damar tıkanıklığını engellenmek için bu besinleri tüketebilirsiniz. İşte damar tıkanıklığını engelleyen besinler...
Antioksidan deposu olan tarçın, kandaki şekerin düşürülmesini sağlayarak damar sağlığını korur. Günde 1 çay kaşığı tarçının kandaki yağ oranını %26 oranında azalttığı kaydedilmiştir.
Zerdeçal, damar temizliğinde en etkili baharatlar arasında yer alır. Aynı zamanda damar sertliğini önler ve yağ depolanmasını da engeller.
Nar, içeriğinde bulunan antioksidanlar sayesinde kan akışının artmasını ve damarların tıkanmasını engeller.
Yeşil çay, damarlara hasar veren oksidatif stresin azaltılmasını ve damarların temizlenmesini sağlar. İçeriğinde bulunan antioksidanlar kolesterolün düşürerek kalbi korur.
Özellikle kolesterolü düşüren bu meyve kan akışının dengelenmesini sağlar ve bu özelliği sayesinde kalp sağlığı için önlemli olan besinler arasında yer alır.
Kuşkonmaz, damarlardaki baskının azaltılmasını sağlar ve bu sayede kan akışını hızlandırır. Aynı zamanda damar tıkanıklığı ve enflamasyona da iyi gelir.
K vitamini ve lif açısından zengin olan brokoli, kolesterolü ve yüksek tansiyonun düşürülmesini sağlar. K vitamini damarlardaki kalsiyum seviyesini dengeler.
E vitamini, çözünebilen lif ve tekli doymamış yağlar açısından oldukça zengin olan badem, içeriğinde bulunan antioksidanlar sayesinde damarlarda ileri gelen hasarın engellenmesini sağlar.
Akdeniz ülkelerinde kalp hastalıklarının az görülmesi zeytinyağı sayesindedir. Zeytinyağının içeriğinde bulunan antioksidanlar kanın pıhtılaşmasını engellemenin yanı sıra kanserin önlenmesini ve tansiyonun düşürülmesini de sağlar.